İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OKUL İSİMLERİNDE MİLLİYETÇİ RÜZGAR!

Eğitim Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, ilk ve ortaöğretimde yeni kayıt, mezun öğrenci sayılarında ve kız öğrenci sayılarında artış var, ancak okula devam etmeyen çocuk sayısında ve kademeler arası geçişlerde sorunlar devam ediyor. Araştırmada ayrıca son yıllarda açılan okullara, milliyetçiliği koyulaştıran isimlerin verilmesinde artış olduğu belirlendi.

Eğitim Sen Genel Merkezi, eğitim sisteminin içinde bulunduğu sorunları ele alan bir çalışma yaptı. Çalışmanın verilerine göre; son 5 yılda ilköğretime kayıt yaptıran kız öğrenci sayısında yüzde 4 artış olurken, erkek öğrencilerin sayısında ise yüzde 3 artış oldu. Yine son 5 yılda ilköğretimden mezun olan kız öğrenci sayısında yüzde 21 artış olurken, erkek öğrencilerde ise yüzde 13 artış oldu. Yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısında kız öğrencilerde yüzde 3, erkek öğrencilerde yüzde 5 artış oldu. Ortaöğretimde mezun olan öğrencilerde ise kızlarda yüzde 20, erkeklerde ise yüzde 9’luk bir artış oldu. Bu artışlara rağmen, son 5 yılda hem ilköğretimde hem de ortaöğretimde toplam okullaşamayan öğrenci sayısı 4 milyonu buluyor.

Okulların isimleri

Eğitim Sen, yaptığı çalışma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan 4 bine yakın ilk ve ortaöğretim okulunun isimlerini de araştırdı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, bu okulların yüzde 6’sına milliyetçi-İslami düşünce yapısını savunan sanatçı-yazar-şairlerin adları, yüzde 5’ine savaş ve çatışmalarda gazi olanların, yaşamını yitirenlerin ve paşaların, yüzde 3’üne Osmanlı döneminde yöneticilik yapmış devlet yöneticilerinin, yüzde 3’üne Bayram, Cumhuriyet, Bayrak, Atatürk ve Zübeyde Hanım gibi isimler, yüzde 59’una yerleşim yerlerinin, yüzde 7’sine Cumhurbaşkanı, Bakan, vali, öğretmen gibi kişi ve kurum isimleri, yüzde 10’una okulları yaptıran kişilerin isimleri verilirken, yüzde 7’sine ise diğer farklı isimler verildi. Bu çalışmada, 20 yıldır süren çatışmalarda yaşamını yitiren asker ve polislerin isimlerinin bu dönemlerde yapılan okullara verildiğini ortaya çıkardı.

Eğitim harcamaları

Türkiye’de eğitim harcamalarının finansman kaynaklarına göre dağılımına da yer verilen araştırmada, seçilmiş ülkelerde kamunun eğitimin finansmanına ayırdığı paylara bakıldığında 13 ülke arasında Jamaika yüzde 6,4’lük payla en fazla payı veren ülke olurken, yüzde 3.07 ile Türkiye en sonda yer alıyor.

Eğitim Sen araştırmasında, son 5 yılda genel bütçe ile MEB bütçesinin yaklaşık yüzde 50 ile yüzde 60 arasında artarken, MEB’in yatırım bütçesinin son yılda yüzde 50 azaldığı belirtiliyor.

Sınıf sayıları

Eğitim Sen çalışmasında, bazı illerin ortalama sınıf mevcutlarıyla var olan derslik sayıları tespit edilerek, gereksinim duyulan derslik sayıları hesaplandı. Buna göre, ilköğretimde; İstanbul’da ortalama sınıf mevcudu 55, hesaplamaya göre 41 bin derslik açığı bulunan İstanbul’a 73 bin derslik daha gerekiyor. Diyarbakır’ın ortalama sınıf mevcudu ise 53.7 bin derslik açığı olan Diyarbakır’a 13 derslik gerekiyor. Ortaöğretimde ise; İstanbul’da ortalama sınıf mevcudu 50 ve 21 bin dersliğe ihtiyaç duyuluyor, Diyarbakır’da ortalama sınıf mevcudu 53 ve 2 bin 500 dersliğe ihtiyaç var.ANKARA

Yorumlar kapatıldı.