İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’deki Hıristiyan Demokratlar’dan sonbahar hamlesi

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Türkiye ilerleme raporunun oylamasını eylül ayına erteledi.

Raporu kaleme alan Hollandalı Hıristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings, değişiklik önergelerini birleştirmek için yeterli zaman bulamadıklarını belirterek, “Rapor aceleye gelmemeli. Konu Türkiye olunca daha fazla tartışmayı hak ediyor.” dedi. Komisyonun, eylül ayının ilk haftasındaki Strasbourg oturumunda görüşeceği rapor, daha sonra genel kurula gelecek. Raporun ertelenmesinde, diğer grupların Türkiye’deki olumlu gelişmelerin metne yansıtılması, Hıristiyan Demokratlar’ın ise AB Komisyonu’nun ekim sonunda yayınlayacağı İlerleme Raporu’nu olumsuz etkileme düşüncesinin yattığı belirtiliyor. Dışişleri Komisyonu toplantısında söz alan bazı grup temsilcileri, son günlerde Kıbrıs’ta olumlu gelişmeler meydana geldiğini, Türkiye’de de kadın ve hayvan hakları, zorunlu din eğitimi ve Alevilerle ilgili bazı reformların gündemde olduğunu vurguladı. Grup temsilcileri, AB Komisyonu’nun da Türkiye İlerleme Raporu’nu sonbaharda yayımlayacağını hatırlatarak, her iki raporun yakın tarihlerde çıkmasının önemine dikkat çekti. Bazı AP kaynakları ise Hıristiyan Demokrat grubun, Komisyon’un Türkiye İlerleme Raporu’nu olumsuz etkilemek ve sonbaharda Kıbrıs konusunda Türkiye ile AB arasında yaşanması beklenen liman krizine de katkıda bulunmak düşüncesiyle erteleme üzerinde durduklarını vurguluyor. Aynı kaynaklar, Türkiye’nin AB üyeliğine mesafeli yaklaşan Hıristiyan Demokratlar’ın üzerinde durduğu Ermeni meselesi için de gruplar arasında şiddetli tartışmaların yaşandığını kaydediyor. Hıristiyan Demokrat grup, Türkiye raportörlüğünü yıllardır elinde bulunduruyor.

Parlamenterler ve siyasi gruplar, bundan sonra raporla ilgili değişiklik önergesi veremeyecek. Fakat Türkiye raporuyla ilgili gelişmeler, Eurlings’in de onayını alacak uzlaşma önergeleriyle rapora girebilecek.

Taslak raporda, Türkiye’den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dinî haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar, yargının bağımsızlığı hakkındaki reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor. Hükümetin hazırladığı 9. reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni Terörle Mücadele Yasası’nın temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor. “Hükümet yetkilileriyle askerî personel ve güvenlik personeline ayrıcalık yapılmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılması” istenen raporda, terör örgütü PKK sert bir dille kınanırken, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın görevden alınmasının “derin endişe kaynağı” olduğu belirtiliyor. Yüzde 10 olan seçim barajının indirilmesi istenen raporda, Alevilerin tanınması ve korunmasının yanı sıra, Türkiye’nin limanlarını Rumlara açması da talep ediliyor. Brüksel, aa, Zaman

Yorumlar kapatıldı.