İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Al sana uygulama

Başsavcılığın itirazı çare olmadı. Hrant Dink’in ‘Türklüğe hakaretten’ aldığı ve esastan onaylanan ceza, Ceza Genel Kurulu’nda kesinleşti

ADNAN KESKİN

ANKARA – Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan verilen altı ay hapis cezasını onayladı.

Dink, bir yazısındaki, ‘Türkten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin, Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur’ ifadeleri nedeniyle eski TCK’nın 159. maddesinde düzenlenen ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde altı ay hapse mahkûm edilmiş, ceza ertelenmişti.

Yeni TCK’nın da düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırladığı eleştirilerine karşı hükümetten, bu cezaların Yargıtay’dan dönebileceği beklentisiyle, “Uygulamayı görelim, hele Yargıtay içtihatları çıksın” yanıtları verilmişti. Dava Yargıtay’a ulaştığında, özgürlükçü yorum umudu artmıştı. Çünkü Yargıtay Başsavcılığı, Dink’e verilen cezanın ‘suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı’ gerekçesiyle esastan bozulmasını istemişti. Tebliğnameyi hazırlayan savcı, Dink’in düşünce özgürlüğünü kullandığını, Türklüğe hakaret etmediğini ileri sürmüş ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı olacağına dikkat çekmişti.

Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi temyiz incelemesinde Dink’in yazısının, ‘Türklüğü tahkir ve tezyif edici’ nitelikte olduğu yönündeki mahkeme görüşüne katılmıştı. Daire, başsavcılığın ‘suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı’ gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozulması istemineyse katılmamıştı. Daire, suçtan doğrudan zarar görmedikleri halde avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının müdahil olarak davaya kabul edilmelerini de usule aykırı bulmuş, ayrıca bu kişilere vekâlet ücreti verilmesini de bozma gerekçesi arasında saymıştı. Yargıtay Başsavcılığı da, 9. Ceza Dairesi’nin Dink’e cezanın onaylanmasını işaret eden kararına itiraz etmiş ve dairenin kararının kaldırılmasını istemişti. Bunun üzerine dosya, üst kurul sıfatıyla YCGK’ya gitmişti.

YCGK dün 24 üyeyle toplanarak, başsavcılığın itirazını oyçokluğuyla reddetti. Karar 18 üyenin oyuyla alındı. Altı üye ise ceza kararının esastan bozulmasını istedi.

Dink: Bu sonucu hak etmedim

YCGK kararları bağlayıcı olduğu için Dink’in ertelenen altı aylık hapis cezası kesinleşmiş oldu. Cezası esas yönünden kesinleşen Dink, ceza ertelendiği için şimdilik hapse girmeyecek. Ancak erteleme süresi beş yıl geçerli olduğu için sürekli hapis tehdidi altında olacak. Çünkü Hrant Dink, beş yıl içinde benzer suç işlediğinde, şimdi ertelenen cezasını da ayrıca çekmek zorunda kalacak.

Kararın kesinleşmesinin ardından Radikal’e konuşan Dink, “Bu sonucu hak etmedim. Çok üzüntülüyüm. En yakın zamanda basın açıklaması yapacağım” dedi.

Yorumlar kapatıldı.