İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Baba ve Piç´ Kitabına Dava Israrı

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, yazar Elif Şafak, Metis Yayınları sorumlusu Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen ile ilgili “Türklüğü alenen aşağılama” iddiasına ilişkin Beyoğlu Savcılığı’nın verdiği kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırdı.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

05/07/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, yazar Elif Şafak, Metis Yayınları sorumlusu Hüseyin Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen’le ilgili “Türklüğü alenen aşağılama” iddiasına ilişkin Beyoğlu Savcılığı’nın verdiği, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırdı.

Soruşturmanın 7 Haziran’da takipsizlikle sonuçlanmasının ardından şikayetçi Hukukçular Birliği üyesi Kemal Kerinçsiz, Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti.

Dosya dava için Beyoğlu Savcılığına gönderildi

İtirazı ele alan 7. Ağır Ceza Mahkemesi, “delillerin takdirini, kullanılan kelimeler” ve “yazı içeriğinde suç unsurlarının mahkemece değerlendirilmesi gerektiği” görüşüyle yazar Elif Şafak, yayınevi sahibi Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı.

Mahkeme, Ceza Yasası’ nın 301. maddesinde düzenlenen “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan dava açılması için dosyayı Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığına geri gönderdi.

Kitapta olumlu ifadeler de vardı ama…

Kerinsiz’in itirazına konu olan Savcı Mustafa Erol’un takipsizlik kararında, “Kitapta Türklüğü aşağılama düşüncesiyle hakaret edildiğini gösterir ve kamu davası açılmasını gerektir bir delinin bulunmadığı”na yer verilmişti.

Savcı Erol, romanda sadece eleştirel ifadelere değil olumlu karşılanabilecek sözlere de yer verildiğini bildirerek, takipsizlik kararında şu örnek ifadelere yer vermişti:

“…Ama o zamanlar savaş zamanıydı iki taraftan da insanlar öldü. Ermeni isyancıların ne kadar Türk öldürdüğünü biliyor musun? Hikayenin öteki tarafını düşündün mü hiç? Eminim düşünmemişsindir. Acı çeken Türk ailelerine ne diyeceksin?…Türk Devleti bile yokmuş (Sayfa 215)…Ermeni iddiaları abartı ve çarpıtma üzerine kurulu yapmayın bazıları iki milyon Ermeni öldürdüğümüzü bile söylüyor. Aklı başında hiçbir tarihçi bunu ciddiye alamaz (Sayfa 216)…Küçük Şuşanı yakınlardaki bir Türk köyünden iki kadın buldu….Altı ay boyunca bu ana kız ona kendi çocukları gibi baktılar (sayfa 247)…Günümüzde Türklere laf eden bir sürü Ermeni’nin olması Osmanlıların onları fazla rahat bıraktığının açık bir kanıtıydı (sayfa 269).”

8 Mart’ta yayımlanan “Baba ve Piç” romanı, çok-satan kitaplar listelerinde yer alıyor. Orijinali İngilizce yazılmış olan kitap, dünyanın önde gelen yayınevlerinden Viking/Penguin’in yayın programında bulunuyor. (EÖ/TK)

Yorumlar kapatıldı.