İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni meselesi yeniden alevleniyor

Fransa’da ‘Ermeni soykırımını’ inkarın suç sayılmasına ilişkin tartışma yeniden alevleniyor.

NTV-MSNBC

Güncelleme: 19:40 TSİ 02 Temmuz 2006 Pazar

PARİS – Fransa’da iktidarda olan Halk Hareketi İçin Birlik Partisi (UMP) üyesi bir grup parlamenter, ‘Ermeni soykırımını’ inkarın suç sayılması için iktidar partisini girişimde bulunmaya çağırdı.

Fransa’da yayın yapan Ermeni medyaları, girişimin Paris ve Marsilya bölgelerinden seçilmiş parlamenterler tarafından başlatıldığını bildirdi.

Bu parlamenterler arasında UMP lideri ve İçişleri bakanı Nicolas Sarkozy’ye yakınlığıyla bilinen Patrick Deveciyan ile Türkiye’nin AB üyeliğine karşı yürüttüğü kampanyalarla adını duyuran Nicolas Dupont-Aignan da bulunuyor.

Söz konusu parlamenterler, UMP’nin meclisteki grup başkanı Bernard Acoyer’e gönderdikleri mektupta, iktidar partisinin, konuyu kendi belirleyeceği özel bir meclis oturumunda gündeme getirmesini istediler. Acoyer henüz bu mektuba yanıt vermiş değil. Konunun gündeme gelmesi halinde Fransız hükümetinin tutumunun ne olacağı ise bilinmiyor.

Geçen 18 Mayıs’ta ana muhalefetteki Sosyalist Parti aynı konuda bir yasa önerisi sunmuş, ancak oturum oylama yapılmadan sona ermişti. Sosyalist Parti konuyu ileri bir tarihte yeniden gündeme getirme vaadinde bulunmuştu.

FRANSA’DA ERMENİ YILI

Öte yandan, Fransa’daki ‘Ermenistan Yılı’ kutlamalarının tarihi de belli oldu. ‘Dostum, Ermenistan’ sloganı altında düzenlenecek kutlamalar 21 Eylül 2006 tarihinde başlayacak ve 14 Temmuz 2007 tarihine kadar sürecek.

Bu süre içinde, Fransa’da Ermenistan ve diaspora Ermenileri üzerine çok sayıda sanatsal ve akademik etkinlik düzenlenmesi öngörülüyor. Bu etkinlikler çerçevesinde 2 Mayıs-30 Temmuz 2007 tarihleri arasında Paris’te bir ‘soykırım’ sergisi de açılacak.

Bu kutlamalar çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın sonbahar aylarında Erivan’a resmi bir ziyaret düzenleyebileceği de söyleniyor. Ancak bu olası ziyaret Fransız resmi otoriteleri tarafından henüz doğrulanmış değil.

Yorumlar kapatıldı.