İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BİNLER BİR ARADA YAŞAMI SAVUNDU

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından İstanbul Kadıköy’de düzenlenen ‘Bir arada Yaşamı Savunalım’ mitingine katılan binlerce kişi, özgür, eşit ve demokratik bir Türkiye taleplerini dile getirdi. Mitinge birçok sivil toplum örgütü ve sendika da destek verdi.

Kürt sorunu asayiş sorunu değil

ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, yurttaşları barışa, hoşgörüye, birbirini dinlemeye ve anlamaya çağırdıklarını belirterek, Kürt sorununun bir asayiş sorunu gibi ele alınamayacağını kaydetti.

ÖDP’nin ‘Bir arada yaşamı savunalım’ başlıklı mitingi, Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirildi. Mitinge, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.

ÖDP Genel Başkanı Kozanoğlu, mitingde yaptığı konuşmada, jeolojik fay hatlarının bulunduğu Türkiye’nin, bir de toplumsal fay hatlarını kaldıramayacağını belirterek, Kürt sorununun bir asayiş sorunu gibi ele alınamayacağını belirtti. Kozanoğlu, ‘Bu sorun artık bir asayiş meselesi gibi görülemez. Hükümetten herkesin demokratik toplumsal yaşama katılmasının önünü açmasını, buna karşın kimsenin bombadan, kurşundan, şiddetten ve silahlı eylemden medet ummamasını istiyorum. Barışın, hoşgörünün ve acıları paylaşmanın dilini kurmanın zamanı geldi de geçiyor bile. Özgür eşit, demokratik bir Türkiye’yi kurmak için bir arada yaşamı savunmaya kararlıyız; başka yolu yok’ dedi. Mitingde bir konuşma yapan yazar Adalet Ağaoğlu da, katılımcıların kalabalıklığının demokrasiye ve barışa özlemin büyüklüğünü gösterdiğini dile getirerek, ‘Bütün dünyaya parmak ısırtacak kadar çeşitlilik arz eden bu toplumun bir arada yaşamasının devamını sağlamak için buradayız. Türk-Kürt ya da laik-dindar çekişmelerinin yarattığı gerilim nedeniyle birlikte yaşama duygumuzun zayıflamasını istemiyorum’ dedi.

‘TMK’ye karşı çıkılmalı’

Serbest gazeteci Yıldız Ramazanoğlu da mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye’ye çetelerin değil halkın hakim olması gerektiğini belirterek, Terörle Mücadele Kanunu’na karşı ortak bir duruş sergilenmesini gerektiğini ifade etti. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ise konuşmasında, Alevi kesimin sürekli olarak baskı altında tutulduğunu söyledi. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen katliamı kınadıklarını aktaran Kenanoğlu, 2 Temmuz’un yıldönümünde yapılacak mitinge tüm demokratik kurum ve kişileri de çağırdı.

Mitinge Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de katıldı. Sık sık ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Bir arada yaşamı savunalım’ ve ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ şeklinde sloganların atıldığı miting Yeni Türkü grubunun verdiği konserle sona erdi.

İSTANBUL – DİHA

Yorumlar kapatıldı.