İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Inde Turist Abest

Bodrum turizmde kara günler yaşıyor. Artık sokaklar da sahiller de bomboş Mayısta turist sayısı yüzde 37 düştü. Umutlar temmuz ve ağustos ayında.

‘KUŞ GRİBİ’ HASTA ETTİ

Kafe sahibi Halil Akpınar turist sıkıntısını “Inde Deus Abest-Tanrının olmadığı yer” tabelası ile gündeme gelen Bodrum Müzesi’nden örnek vererek açıkladı: “Bodrum Inde Turist Abest, yani ‘Turistin olmadığı yer’ oldu.”

500 MİLYON DOLAR

İki ayı zararla kapatan esnaf temmuz ve ağustostan umutlu. “Dünya Kupası sonrası düzelir” diyorlar. Ancak yıllık 2 milyar dolarlık turizm katkısı sağlayan Bodrum’un bu sezonu 1.5 milyar dolarla kapatması bekleniyor.

Bodrum’da turist yok

“Kuş gribi”, “papaz cinayeti” derken turizm kara günler yaşıyor. Türkiye’nin gözdesi Bodrum’da bile şimdi sahiller barlar sokağı bomboş.

Bodrum’da her yıl 1 Mayıs’ta açılan turizm sezonu bu yaz turist azlığından hâlâ hareketsiz. Esnafın bir bölümü “Dünya Kupası maçları bitsin turist gelecek” diyor. Bazısı da yerli turisti gözüne kestirmiş, “Okullar kapandı, üniversite imtihanı bitti” diye bekliyor. Umutlar temmuz ve ağustosta. Yoksa Bodrum’da iflaslar, işyerini kapamalar başlayacak.

‘Bu Yıl Ders Yılı’

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan da “Turist az bu yaz” diyor. Ağan, kuş gribinin fazlaca gündemde tutulması nedeniyle medyaya da sitem ediyor. Başkan Ağan “Bu haberler
turisti etkiledi. Ardından Trabzon’daki papaz cinayeti. Bu yıl ders yılı! Herkes bu kötü gidişattan dersini alacak. Burada mayısta başlardı sezon. Ancak bakın hâlâ sokaklar boş. Bundan sadece yabancı turiste ilgi gösteren turizmciler de sorumlu. Kendi insanımızı unuttuk. Yerli-yabancı ayırımı yaparsanız işte böyle olur” diye konuştu.

‘Inde Turist Abest’

İşleri kötü giden ilçe halkı Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi’nin zindan duvarındaki tartışma yaratan Latince “INDEDEUS ABEST” (Tanrının bulunmadığı yer) yazısını güncelleştirildi. Esnafın bu yaz sloganı: “Inde turist abest” yani “Turistin bulunmadığı yer.” Yat limanında 25 yıldır Ali Baba Kafe’yi işleten Halil Akpınar sloganı şöyle açıklıyor: İlk kez bu kadar durgun sezon yaşıyoruz. Yüzde 50 azalma var işlerimizde. Bodrum Müzesi’nde ‘Tanrının bulunmadığı yer’ yazıyor. Biz de bunu ‘Inde turist abest’ diye çevirdik.”

‘Esnaf Batacak’

15 bin civarında esnaf turist yolu gözlüyor. Günlerini birbirleriyle şakalaşarak geçiriyorlar. Eskiden sabaha kadar açık olan alışveriş yerleri artık saat 01.00’de kepenk indiriyor. Bodrum Çarşı Esnaf Derneği (BOÇED) Başkanı Duran Öztürk’le Bodrum’un modern alışveriş merkezi olan 60 dükkânlı Oasis’te görüşüyoruz. Tarihi çarşı ile Oasis’te dükkân sahibi olan ve 485 esnafı temsil eden Öztürk, “1991 Körfez Krizi de dahil olmak üzere en kötü sezonu geçiriyoruz. Esnaf eğer temmuz ve ağustosta iş yapamazsa batacak. Şimdiden çek ve senetleri ertelemeye başladık” diyor.

Barlar Sokağı Sessiz

Ev pansiyonculuğu dahil Bodrum’un yatak kapasitesi 100 bin. Bodrum Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise mayıs ayında uçaklarla gelen turist sayısının yüzde 37 azaldığına işaret ediyor. Kavala “Bu yıl olağanüstü bir düşüş var. Temmuzun ilk haftasından itibaren umudumuz gerçekleşmezse mutlaka batan, el değiştiren tesisler olacaktır” diye konuşuyor. Eğlencesiyle ünlü barlar sokağında da bar sahipleri kendi çalıp kendi dinliyor. Veli Cafe Bar’ın sorumlu müdürü Gökhan Kuşkaya “16 yıldır buradayım, bırakın bize gelmelerini sokakta gözlerim turist arıyor. Biz çalıp biz dinliyoruz” diye dertleniyor. Halikarnas Diskotek’te ise keyifler yerinde. İşletme Müdürü Zafer Çetinel, “Biz markayız. Eğlencenin temposunu düşürmüyoruz. Yerli turistler bize yetebilir” diyor.

YAVUZ RENÇBERLER – MERKEZ

Esnaf kan ağlıyor

İskele Meydanı’nda 26 yıldır çizdiği karikatürleri satan Mustafa Bora, “Geçen yıl günde ortalama 5 karikatür çizerdim. Şimdi bu sayı en çok 3” diyor.

Bodrum Deniz Taşıyıcıları Tekne Kooperatifi Başkanı Halil Yenilmez, durumu “İşlerimiz çok kötü. Teknelerde öğrencileri çalıştırıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

Gümbet’te 15 yıldır tur operatörlüğü yapan Sefa Kocaman; “41 tekne var, bu teknelerin çoğu demirli. İşlerde yüzde 70 azalma oldu” diye konuşuyor.

Promosyon defolu izlenimi yaratabilir

Bodrum Yarımadası’nın turizme katkısı yıllık 2 milyar dolar. Ancak bu sezon bu rakamın en fazla 1.5-1.75 milyar dolar olması bekleniyor. Bodrum Turistik Otel ve İşletmeciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala, “Salt yerli turiste yönelik çalışmayla olmaz. Tur operatörleri çalışmalı. Bize turisti operatör getiriyor. Marmaris’teki işletmeciler yatak ücreti almayacağını açıkladı. Bu çok tehlikeli. Türkiye ucuz turistin geldiği ülke diye tanınıyor. Daha da ucuzlarsak ‘defolu’ şüphesi uyanacak” diyor.

Otellerde doluluk oranı yüzde 30

Bodrum’da otellerin doluluk oranı geçtiğimiz yıllara göre beklenen sayılara ulaşmadı. 2005 mayıs ayında dış hatlardan Bodrum’a gelen turist sayısı 134 bin 599 iken; 2006 mayıs ayında 100 bin 581 oldu. Yine Haziran 2005’te yurtdışından 148 bin 985 kişi gelirken 2006’da ise bu rakamın 120 bin olması bekleniyor. Yüzde 70 doluluk oranının sezonun iyi olduğu anlamına geldiğini söyleyen turizmciler, bu sezon ise ortalama yüzde 30’larda kalacağını tahmin ediyor.

Yorumlar kapatıldı.