İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hz. İsa´yı tartıştılar

ABD, Almanya ve Romanya’dan gelen Ermeni din adamları, 16 yüzyıldır tartışılan, “Hz. İsa’nın sadece tanrı mı yoksa hem tanrı hem insan mı olduğu” konusunu masaya yatırdı

22.06.2006

Dünya Ermenilerinin ruhani lideri Katolikos Karekin II’nin İstanbul’a ilk ziyareti, tüm dünya Ermeni din adamlarını bir araya getirdi. Karekin II ile birlikte İstanbul’a gelen ABD, Almanya ve Romanya’daki Ermeniler’in dini liderleri, Türk Ermenileri Patriği’yle birlikte, kiliselerde ayrılığa neden olan “Hz. İsa sadece tanrı mı yoksa hem tanrı hem insan mı” konusunu tartıştılar. Önceki akşam İstanbul’a gelen Karekin II, dün önce Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile birlikte gelen Karekin, buradaki Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılan sabah ayinine katıldı. 20 dakika süren ayinin ardından Bartholomeos, misafirlerini makamında kabul etti.

‘Diyaloğu artıralım’ mesajı

Basına açık görüşmede Bartholomeos, Rum ve Ermeni kilisesi arasında 3-4’üncü yüzyıllarda başlayan dini diyalogun devam etmesi gerektiğini belirterek, kiliseler arasındaki tarihsel bağların sürdürülmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bartholomeos, “Dinimizdeki farklı kilise ve mezhepler arasındaki diyalogun artırılması gerektiği düşüncesini taşıyoruz. Bu vesileyle bizi ziyaret eden Ermeni Katoliko-su’na hoşgeldiniz diyorum” dedi. Karekin II ise Bir araya gelişimiz kiliseler ve insanlar arasında birliğe neden olacak” diye konuştu.

‘Dini sorunlar görüşüldü’

Karekin II ve Bartholomeos, daha sonra basına kapalı görüştü. Ermeni cemaatinden edinilen bilgiye göre, bu görüşmeye Karekin II ile birlikte İstanbul’a gelen ABD, Almanya ve Romanya’daki Ermenilerin dini liderleri, Türk Ermenileri Patriği Mesrob II ve her iki kiliseden din adamları katıldı. Görüşmede, 16 asırdır Hıristiyan dünyasında büyük tartışma yaratan “Hz. Isa sadece tanrı mı yoksa hem tanrı hem insan mı” konusu masaya yatırıldı. Hıristiyanlığın doğu kiliselerine bağlı ve ulusal özellikli Ermeni kilisesi ile Kıpti, Habeş, Asuri ve Süryani kiliseleri ‘monofisit’ yani Hz. isa’nın tanrı olduğuna inanıyor. Diğer Ortodokslar ile Katolik dünyası ise hem tanrı hem insan olduğu inancını benimsiyor.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Basın Sözcüsü Luis Bakar yaptığı açıklamada, “Hıristiyan mezhepleri arasındaki dini sorunlar görüşüldü” dedi.

‘Protestolar bize zarar verir’

Karakin II’in gelişi polisi de alarma geçirdi. Istahbarat birimleri, Karakin’in protesto edilmesinin AB sürecinde Türkiye’ye zarar vereceğini belirterek, tüm birimleri şu yazıyla uyardı: ‘AB ilkeleriyle bağdaşmayan her türlü gelişmenin ülkemiz aleyhine siyasi istismara dönüştürüldüğünün bilindiği, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tartışmaları bazı ülkelerin yasa teklifleri ile gündeme getirdiği bir dönemde yaşanacak bir olumsuzluğun AB’ye giriş sürecinde ülkemizi siyasi yönden istismar edebileceği için hassas olunması gerekir.”

‘Toplantılardan siyasi sonuçlar çıkacak’

Karekin II’nin ziyaretini, bu konularda yazdığı kitaplarla tanınan araştırmacı-yazar Aytunç Altındal, “Bu görüşmeler Papa 16. Benedict’in kasımda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi siyasi strateji belirlemek için yapılıyor” diye yorumladı. “Bu toplantılarda dini değil siyasi sonuçlar çıkartılacak. Bu da Türkiye’nin pek hoşuna gitmeyecek” diyen Altındal, şunları söyledi:

“2002’de Karekin II. Papa Jean Paul ile buluşmuş ve büyük tartışmalar yaratan bir deklarasyon yayınlamışlardı. Papa deklarasyonda ‘1914-1922 arasında 1.5 milyon Ermeni öldürülmüştür’ diyerek sözde soykırıma Kurtuluş Savaşı’nı da dahil etmişti. Papa 16. Benedict de bu görüşü yineleyecek. Gerek Ermenilerin gerekse Fener Rum Patrikhanesi’nin Türkiye’den, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması, azınlık mallarının iadesi, soykırımın kabulü gibi istekleri var. İşte bunların hepsini Papa dile getirecek. Şimdi bunun ana hatları belirleniyor.”

Yorumlar kapatıldı.