İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MAMOGRAFİ MERKEZİ KURUCULARI ALTIN MADALYAYLA ONURLANDIRILDILAR

Ermeni-Amerikan Mamografi Merkezi (EAMM) kurucuları Rita BALYAN ve Parlamento Eğitim, Bilim, Kültür ve Gençlik Meseleleri Daimi Komisyonu başkanı Hranuş Hakobyan, yaptııkları insani hizmetlerden ötürü dün Fridtjof Nansen altın madalyonuyla taltif edildiler.

Merkezin kurulmasının hikayesi uzun. Herşey Rita BALYAN’ın 1988 Büyük Depremi sonrası sağlık projeleri gerçekleştirmek üzere ülkeye gelişiyle başlıyor. Okullarda çocuklara ağız ve diş sağlığı konularında açıklamalarda bulunurken, Ermeni analarla temasları sonrasında, kadınların en çok göğüs kanserinden şikayetçi olduklarını ve ancak, bu hastalığı erken teşhis eden Mamografi cihazının ülkede bulunmadığını tesbit eden Bayan BALYAN, ilgili cihazı temin için çalışmalara başlıyor ve ilk cihazı temini sonrasında 1997 yılında Ermeni Kadınlar Birliği Bşk. Hranuş Hakobyan’la birlikte EAMM’yi kuruyor.

Byn. Hakobyan yaptığı açıklamada, merkeze ilk zamanlarda günde 2 kişi gelirken bugün bu sayının 70’e ulaştığını söyledi. Günümüze kadar merkezi 65-70 bin kişinin ziyaret ettiğini ve bunlar arasından yaklaşık 5 bin kişide göğüs kanseri vakası tesbit ettiklerinin de belirten Hakobyan, bunların çoğunun daha ilk aşamada vakalar olduğundan küçük operasyonlarla sorunu hallettiklerinin de altını çizdi.

EAMM Ermeni hayırseverler ve Birleşmiş Milletler katkılarıyla çalışma sahasını genişletmekte. Yakın gelecekte Erkekler için bademcik kanseri tesbit bölümü ve ameliyathanesi devreye girecek.

Yorumlar kapatıldı.