İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yüzde 73 sürprizi

Uğur ERGAN

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani’nin İstanbul’da “Dördüncü Türk Yunan Medya Konferansı” vesilesiyle buluştuğu Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesi sırasında, Türk halkının Yunan halkına bakışıyla ilgili son derece ilginç bir sohbet yaptıkları öğrenildi. İki bakan arasındaki bu sohbet, Yunanistan’da bir kamuoyu araştırma kuruluşunun İstanbul’da yaptığı anketten kaynaklandı.

SİZE HEP SÖYLEMİŞTİK

Bakoyani, İstanbul’da yaşayan Türklerle yapılan ankete katılanların “Yüzde 73” gibi ezici bir oranla, “Biz Türkler, Yunanlıları çok severiz. Yunan halkını kendimize en yakın halk olarak görürüz” şeklindeki açıklamalarının kendisini “çok şaşırttığını” itiraf etti.

Gül de bunun üzerine, Bakoyani’ye, “Biz size hep söylüyoruz. Türk halkının, Türkiye Devleti ve Hükümeti’nin ne Yunan halkı, ne de Kıbrıs’ta yaşayan Rumlarla bir sorunu vardır. Bizim Yunanistan’dan önce uğraşacağımız o kadar çok konu var ki” dedi.

İLGİNÇSOHBET

İki bakan arasındaki anketle ilgili bu ilginç sohbetin şöyle gerçekleştiği öğrenildi:

Bakoyani: Abdullah, Türkler Yunan halkıyla ilgili ne düşünüyor diye bir anket yapıldı. Çıkan sonuç beni çok şaşırttı.

Gül: Nasıl bir anket bu? Sizi şaşırtan sonucu ben de merak ettim doğrusu.

Bakoyani: Bir Yunan kamuoyu kuruluşu, İstanbul’da yaşayan Türklerle “Yunan halkıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da içeren bir anket yapmış. Ankete katılanların büyük bir kesimi nasıl yanıt vermiş, biliyor musun?

Gül: Söylemezsen bilemem.

DOĞRUSU ÇOK ŞAŞIRDIM

Bakoyani: Türklerin yüzde 73’ü şöyle yanıt vermiş: Biz Türklerin, Yunan halkıyla hiçbir sorunu yok. Yunan halkını çok sever ve kendimize çok yakın görürüz. Yemeğiyle, müziğiyle, kültürüyle, acıyı ve sevinci paylaşımıyla birbirimize çok benzeriz. Sorun politikacılarda.

Gül: E, biz size bunu hep söylüyoruz. Ne bizim, ne devletimizin, ne de Türk halkının, Yunan halkıyla, Kıbrıs’taki Rumlarla bir sorunu yok diye. Tarih boyu iç içe yaşamış insanlar. Bu insanlar depremde birbirlerine nasıl kucak açtılar, acılarını nasıl paylaştılar, hepimiz çok iyi biliyoruz.

Bakoyani: Gerçekten çok şaşırdım. Aslında bir başka ilginç sonuç daha var.

Gül: O nedir?

YUNANİSTAN’AİNANIYORUZ

Bakoyani: Ankete katılanlara, “Yunanistan’ın, Türkiye’nin AB üyeliğine gerçek anlamda destek verdiğine inanıyor musunuz?” diye de sorulmuş.

Gül: Peki çıkan sonuç ne?

Bakoyani: Ankete katılan Türklerin yüzde 51’i “Evet inanıyoruz” demiş.

Gül: İşte görüyorsunuz, her şey ortada. Söylediğim gibi Yunan halkıyla bizim hiç sorunumuz yok. Bizim öncelikle uğraşacağımız o kadar çok konu var ki. İran gibi, Irak gibi, Ortadoğu meselesi, Azeri-Ermeni sorunu gibi.

5 kilo baklava götürdü

RUMLAR, anlı-şanlı Türk baklavasını kendilerine mal etmeye çalışırken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanis, ülkesine dönerken yanında tam 5 kilo fıstıklı Türk baklavası götürdü. Meşhur baklavacı Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, “Dora Bakoyanis ile dostluğumuz var. Bugün adamları gelerek kendisi için 5 kilogram baklava satın aldı” dedi. Güllüoğlu, baklavaların üzerinde Türkiye ve Yunanistan bayrağının da bulunduğu kutularda satıldığını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.