İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk asıllı bakanın gözü belediye başkanlığında

Funda Özkan

Brüksel’de diğer Avrupa kentlerinde olduğu gibi Türkçe tabelalara rastlamak mümkündür de, havaalanı yolunda bir bölge var ki sanki Türkiye. Belçika’da 150 bin Türk yaşıyormuş, 45 bini Brüksel’de. Bilenler vardır, Belçika’da Emirdağlıların ‘ağırlığından’ söz etmek mümkündür. Türklerin 30 bini Emirdağlı. Baba memleketi Emirdağ’dan adını alan, devlet bakanı Emir Kır, Türklerin yarısının Belçika vatandaşı olduğunu anlattı.

Hürriyet gazetesinin ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasının tanıtımı için Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği toplantı nedeniyle geçen hafta gittiğim Brüksel’de Devlet Bakanı Emir Kır ile tanıştım. Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın ev sahipliğindeki yemeğe katılan Emir Kır’ı ‘tek başına görünce’ dayanamadım sordum. Koruması yokmuş. Oysa birkaç ay önce Emir Kır’a içi ‘beyaz toza bulandırılmış’ bir zarf gönderilmişti. Tozun pudra olduğu tespit edilmiş.

Maalesef ki, tek Türk bakan özellikle Ermeni diasporasının hedefinde.

Emir Kır, “İstesem koruma ordusu olur. Sonuçta yabancı asıllıyım. Ama burada öyle gelenek yok. Bisikletle işe giden bakanlar da var” diyor. Ardından ekliyor:

“Bizim durumumuzu Türkiye ile karşılaştırmak da doğru olmaz. Ekonomik anlamda Türkiye’de insanların arasında uçurumlar olduğu için Türkiye’de siyasilerin daha fazla güvenlik sorunu var.”

1968, Brüksel doğumlu Emir Kır, Haziran 2004’teki seçimlerle Brüksel başkent bölgesinin hükümetinde devlet bakanı olarak yer aldı. İki yıldır da hükümetin, tarihi eserler, spor, sosyal işler ve temizlikten sorumlu devlet bakanı. Onun gözü belediye başkanlığındaymış. Bakanlıktan önce Saint Josse Belediyesi’nin başkan yardımcısıydı. Şimdi yeniden belediye başkanlığına aday olacakmış. Eminim seçilir, 2004 seçimlerinde bölgesinde en çok oy alan ikinci adaydı.

Yorumlar kapatıldı.