İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink’in yazısı Yargıtay’ı ikiye böldü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türklüğe hakaretten mahkum olan Ermeni gazeteci Dink davasında “suçun oluştuğu” hükmüne itiraz etti.

——————————————————————————–

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink’in “Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur” şeklindeki cümlesini Türklüğe hakaret kabul etmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise, “Türkiye’deki Ermeni kökenli Türk vatandaşları bağlamında eleştiri boyutunda kalan yazıda, Türklüğü alenen tahkir ve tezyif sözkonusu değildir” diyerek karara itiraz etti .

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Hrant Dink hakkında verdiği karara esastan itiraz etti. Başsavcılık, itiraz başvurusu ve dava dosyasını Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderdi. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Dink hakkında, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun, “Türklüğü alenen tahkir ve tezyif etmek” suçunu düzenleyen 159. maddesine göre 6 ay hapis cezasına hükmederek, bu cezayı ertelemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, esasa yönelik temyiz istemlerini reddederek suçun oluştuğuna işaret etmiş, ancak yerel mahkemenin kararını usulden bozmuştu.

‘Suç unsuru yok’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise, sanığa atılı suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını ileri sürerek, Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararının, “suçun oluştuğu”na yönelik bölümünün kaldırılmasını istedi. Başsavcılık, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinin kararının esastan da bozulmasını talep etti.

Başsavcılığın gerekçeleri

* Sanığın eleştiri sınırları içinde kalan, hatta mensubu olduğu cemaat/diaspora yönünden özeleştiri niteliği taşıyan sözlerinde suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır.

* Yazı dizisi bütünlüğü içerisinde, sanığın kavramlara verdiği anlam ortaya konulmadıkça ve cümle yapısı analiz edilmedikçe doğru sonuca varılamaz

* Türkiye’deki Ermeni kökenli Türk vatandaşları bağlamında da eleştiri boyutunda kalan yazıda, Türklüğü alenen tahkir ve tezyif sözkonusu değildir

* Davaya konu sözler Türkler’i aşağılayıcı, küçültücü ve/veya sövgü içerikli olmadığı gibi Türklüğe kin, nefret ve düşmanlık çağrısı da içermemektedir.

Yorumlar kapatıldı.