İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haftaya 6 Basın ve İfade Özgürlüğü Davası Var

Gelecek hafta, gazeteci Perihan Mağden 7 Haziran’da, Radikal yazarı Murat Belge, muhabir İsmail Saymaz, sosyolog Pınar Selek ve hukukçu Hasip Kaplan 8 Haziran’da, Peri Yayınları sahibi Ahmet Önal, 9 Haziran’da mahkemede olacaklar.


——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

02/06/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Bu hafta hukukçu Hasip Kaplan, sanatçı Ferhat Tunç ve yayıncı Ahmet Önal’in yargılandığı basın ve ifade özgürlüğü davalarıyla ilgili gelecek hafta da altı dava var.

Önümüzdeki hafta, gazeteci Perihan Mağden, Radikal gazetesi yazarı Murat Belge, gazetenin muhabiri İsmail Saymaz, sosyolog Pınar Selek ve yine hukukçu Kaplan ve yayıncı Önal mahkeme karşısına çıkacaklar.

İfade özgürlüğü davalarının kalabalık bir kitleyle izlenmesini isteyen Düşünce Suçuna Karşı Girişim, “Şenlik devam ediyor. Yerlerinizi şimdiden ayırtınız!” çağrısı yapıyor.

Mağden’in vidani ret davası 7 Haziran’da

“Yeni Aktüel” dergisi için yazdığı “Vicdani Red bir insan hakkıdır” başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci Perihan Mağden’in, “Halkı askerlikten soğutma” iddiasıyla ve Ceza Yasası’nın 318. maddesinden (eski TCK. Mad. 155) yargılaması sürecek.

Gazeteci Mağden’in duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 7 Haziran (Çarşamba), saat 10.30’da görülecek.

Mahkemeyi eleştiren Belge mahkemede olacak

Mağden davasından bir gün sonra ise “Radikal” gazetesi yazarı Prof. Dr. Murat Belge, “Bir Mahkeme Kararı” başlıklı yazısından TCK’nın 288. maddesinden hakim karşısına çıkacak.

Belge, Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın idare mahkemesi kararıyla iptal edilmesini eleştirdiği için “Yargıyı etkilemek” iddiasıyla suçlanıyor. Yazar Belge, Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 8 Haziran (Perşembe), saat 10.30’da mahkeme karşısına çıkacak.

Sosyolog Selek, patlamadan sorumlu tutuluyor

Aynı gün, toplum dışı itilen çocuklar ve Kürt Sorunu ile ilgili yaptığı araştırmalarıyla bilinen sosyolog Pınar Selek, Mısır Çarşısı’ndaki patlamadan sorumlu tutuluyor.

8 Haziran (Perşembe), saat 14.00’da Beşiktaş Adliyesi’nde 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan Selek, TCK’nın 125. maddesi uyarınca ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.

Kaplan, TV konuşmasından mahkemede

Yine 8 Haziran’da Hukukçu Hasip Kaplan, Flash TV’de yayımlanan “Alternatif” adlı programda yaptığı bir konuşmadan dolayı “kin ve düşmanlığa tehlikeli tahrik” iddiasıyla yargılanacak.

Kaplan hakkında, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayacak olan duruşmada Ceza Yasası’nın 216. maddesinden ceza isteniyor.

Saymaz’a da “yargıyı etkileme” davası

8 Haziran’da görülecek bir diğer dava da Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz ile ilgili. Gazetede “11 Yaşındaki Çocuğa İşkence İddiası” başlığıyla yayımlanan haberi nedeniyle gazeteci, yazar Belge gibi “yargıyı etkilemek” iddiasıyla suçlanıyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi önceki başkanı da olan Saymaz, Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 10.35’te hakim karşısına çıkıyor.

Yayıncı Önal’ın davaları bitmiyor

31 Mayıs’ta bir başka kitabından hapisle cezalandırılan Peri Yayınları sahibi Ahmet Önal, “Dersim’de Alevilik” kitabına açılan “Atatürk’e hakaret” davası çerçevesinde 9 Haziran’da yine mahkemede olacak.

Bugüne kadar hakkında 27 dava açılan yayıncı, Munzur Cem ve Hüseyin Baysülün’ün kaleme aldıkları kitaptan Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Türkiye’de açılmış, devam eden veya sonuçlanmış düşünce suçu davalarına ÇETELE’ den ulaşılabilir. (EÖ/KÖ)

Yorumlar kapatıldı.