İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni gizli pazarlıkları sonuçsuz

Osman Sert / CNN TÜRK

Türkiye ve Ermenistan arasında gizli görüşmeler yapıldığı ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektupla başlayan gizli görüşmelerin üçüncü turunda anlaşma sağlanamadı. Taraflar dördüncü tura hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, geçtiğimiz mart ayında Avrupa Birliği Troyka toplantıları için Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunduğu sırada yapılan pazarlıklar, Türk gazeteci grubundan gizlendi.

Pazarlıklarda, Türk tarafının sunduğu ‘iki komite kurulması’ teklifine bu ay başında Ermenistan’dan olumsuz yanıt geldi.

Ancak Ermenistan’ın yanıtı ‘öneriyi sulandırdığı’ gerekçesi ile Ankara’dan kabul görmedi.



Erivan’dan Ankara’yı tatmin etmeyen yanıt

Türk tarafının, ‘siyasi konular ve Ermeni soykırımı tartışmaları aynı anda yürütülebilir ancak soykırım çalışmalarını tarihçiler yapsın’ önerisine Erivan’dan gelen cevap Ankara’yı tatmin etmedi.

Ermenistan yönetimi ‘soykırımı görüşmenin soykırım iddialarını tartışılır kılacağı’nı belirterek, Türkiye’nin önerisi reddetti ve bilim adamlarının bu konuyu konferanslarda konuşabileceğini kaydetti.

Ermenistan, iki ülke arasındaki siyasi görüşmelerin ise başlamasını istedi. Soykırım iddialarının tarihçiler tarafından komisyonda ele alınmamasını kabul etmeyen Ankara şimdi dördüncü tura hazırlanıyor.

Soykırım meselesinin Türkiye’nin bütün ilişkilerini zehirlediğini belirten Dışişleri yetkilileri Ermenistan ile ortak bir formülde uzlaşmak için Ankara’nın çabalarını sürdüreceğinin altını çiziyor.

Yetkililer Azeri-Ermeni ihtilafında ilerleme sağlanmasının da özellikle sınırın açılması için Türkiye açısından önemli olduğunu belirtiyor.



Ermeni tezleri

Ermeni Diasporası, Tehcir Kanunu’nun uygulamaya konulmasıyla 1915-1916 yılları arasında hayatını kaybeden Ermeni sayısının 1.5 milyon olduğunu savunuyor.

Ermeni soykırım iddialarını tanıyan ülkeler şöyle:

Fransa .

İtalya .

Rusya .

Kanada .

Yunanistan .

Arjantin .

Slovakya .

Avustralya .

İsveç .

Güney Kıbrıs .

Uruguay .

İsviçre .

İsveç .

Belçika .

Polonya .

Yorumlar kapatıldı.