İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB hatırlatmasa dahi, biz biliyoruz

M. Ali Birand

AB’nin Ortaklık Konseyi toplantısında Türkiye’ye vereceği tutum belgesinde ciddi uyarılar var. Bu belge sonbahardaki ilerleme raporunun adeta bir özeti.

Şimdi bir çoğumuz kızacak.

İçişlerimize karıştığı, oysa buna hakkı olmadığı söylenecek. Türkiye’de irticayı körüklediği, hatta ülkeyi bölmeyi planladığı belirtilecek.

AB’nin Türkiye’ye, önümüzdeki hafta yapılacak Ortaklık Konseyi toplantısında verilecek olan “tutum belgesinden” söz ediyorum.

AB’nin üzerinde durduğu noktaların yeni hiçbir yanı yok. Yıllardan beri tartıştığımız ve eninde sonunda gerçekleşecek olan bu sorunlarda henüz bir ilerleme görülmediği belirtiliyor. Yoksa ek bir talep yok.

Nedense medya, AB’den çıkan her raporu “yeni talep” diye sunmaya bayılıyor. Ancak içeriğini okumadıkları için hiçbirinde yenilik bulunmadığını farkedemiyorlar.

Bu raporlar devam edecektir. Hatta müzakerelerin son gününe gelindiğinde dahi, hala tamamlanmamış kriterlerle karşı karşıya bulunduğumuzu göreceğiz.

Hiç kızmayalım, hiç alınmayalım. Ne eksiklerimiz var, gayet iyi biliyoruz. AB raporunda bulunan eleştirilerin de farkındayız ve bunları kendi aramızda sürekli tartışıyoruz. Açıklar kapatılacak ve hedefe zaman içinde varılacaktır. Bu süreçteki eleştirileri de omuzlamak zorundayız.

Yorumlar kapatıldı.