İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`1915 olayları soykırım diye değerlendirilemez´

Fransa’da “Ermeni Soykırımı İnkar” yasa tasarısının mecliste oylanması öncesi ülkeye ziyarette bulunan AKP Milletvekili Turan Çömez SABAH’a verdiği özel röportajda UMP milletvekili Patrik Deveciyan’la yaptığı röportajın detaylarını anlattı. Deveciyan’a “soykırımı tanımaktan” asla bahsetmedigini söyleyen Çömez şöyle konuştu: “Ben kendisine 1915’te yaşanan olayların her iki taraf için üzüntü verici olaylar olduğunu söyledim. Biz bu olaylardan üzüntü duyduğumuzu söylesek, tehcir sırasında hayatını kaybeden Ermeniler için üzüntü bildirsek, ne yaparsınız
diye sordum. O da hüngür hüngür ağlardım dedi…” Çömez, iki taraf arasında birbirini anlama ve birbirinin yerine koyma konusunda önemli sorunlar olduğunu hatırlattı. Deveciyan’la arasındaki görüşmenin, iki taraftan farklı aktarılmasının da bunun bir örneği olduğunu söyledi.

“YAŞANAN TRAJEDİ”

1915 olaylarının ne bugün, ne de yarın “soykırım” olarak değerlendirilmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Çömez, “Yaşanan süreç bir trajedidir ve her iki tarafın yaşadıkları için de insanların üzüntü duyması, doğaları gereğidir. Geçmişi tarihçiler değerlendirecek ama geleceği, siyasetçiler şekillendirecektir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.