İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac hedefte

Fransa’da gazeteler, Ermeni tasarısının Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi yüzünden parlamentoda görüşülmediğini yazdı. Ermeni dernekleri, Meclis Başkanı’nın istifasını istedi

Sabetay Varol – Paris

Fransa’da Sosyalist Parti tarafından hazırlanan ve Ermeni soykırımı iddialarının inkârını cezalandırmayı öngören yasa teklifinin Ulusal Meclis’te görüşülmesinin ertelenmesinde Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın etkili olduğu öne sürüldü.

Fransız gazeteleri, Türkiye ile kriz yaşanmasından endişe eden Chirac’ın iktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) üyesi milletvekillerine baskı yaptığını yazarken, UMP’nin Ermeni asıllı milletvekili Patrick Deveciyan, “parlamentoda sipariş üzerine bir komedi sahnelendiğini” söyleyerek üstü kapalı olarak Chirac’ı suçladı.

‘Bir yerlerden gelen sipariş’

Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Deveciyan, Sosyalist Parti Grup Başkanı Jean Marc Ayrault ile bazı sağcı parlamenterleri yasa teklifinin gündemden düşmesine yol açtıkları gerekçesiyle eleştirdi. Deveciyan, bu girişimin “bir yerlerden gelen sipariş” üzerine yapıldığını belirterek, isim vermeden Chirac’ı da eleştirdi.

Deveciyan, önceki günkü oturumda hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy’nin yasa teklifine karşı çıkmak için Fransa’nın Türkiye ile ticari ilişkilerini gerekçe göstermesini de “ahlak dışı” olarak niteledi. Deveciyan, “Bakan’ın Türkiye ile ticari ilişkilerin bozulacağını gerekçe olarak göstermesini ayıpladım. Hem ahlak dışı hem de yanlış bir değerlendirme, pazar ekonomisi Ankara’nın emirlerine itaat etmez” diye konuştu.

Geçmişte terör örgütü ASALA’nın avukatlığını da yapan Deveciyan, Fransız tarihçilerin tepkisinin hatırlatılması üzerine verdiği yanıtta ise, “Tarih, tarihçilerin özel malı değil” ifadesini kullandı.

Ermeni dernekleri de yaptıkları açıklamada, önceki günkü oylamayı geciktiren Meclis Başkanı Jean-Louis Debre’nin istifa etmesi gerektiğini iddia etti.

‘Debre hilebazlık şampiyonu’

Fransız basını da, yasa teklifinin görüşülmesinin ertelenmesinde Debre ve Chirac’ın etkili olduğu görüşünde birleşti. Le Figaro, Meclis Başkanı Debre oturumu kapatmış olmasaydı, salondaki 40’a yakın milletvekilinin büyük kısmının yasaya “evet” oyu vermeye hazırlandığını yazdı.

Liberation gazetesi, “UMP, teklifi bekletmeye zorlandı” başlığıyla verdiği haberde, tasarının görüşülmesinin engellenmesinde Elysee Sarayı’nın etkili olduğunu belirtti. Meclis Başkanı Debre’nin oylamayı geciktirmek için yaptığı manevralara geniş yer veren gazete, oturumun tam bir komediye dönüştüğünü de belirterek, “Debre, hem 6 ay zaman hem de hilebazlıkta şampiyonluk kazandı” ifadesini kullandı.

Le Parisien gazetesi ise Cumhurbaşkanlığı makamının Türkiye ile olası bir krizden kaygılanıp harekete geçerek UMP üyesi milletvekilleri üzerinde etkili olmaya çalıştığını yazdı. Gazete, zaman kazanma ve oturumu aniden kapama yöntemleri olmasa tasarıya engel olunamayacağını da belirtti.

Yorumlar kapatıldı.