İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazeteci Hrant Dink davası AİHM yolunda

RADİKAL – ANKARA – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Yargıtay’ın, ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan verilen altı ay hapis cezasını onaylamasını şaşkınlıkla karşıladı. Dink’in avukatı, “İç hukuk yolu tükenir tükenmez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağız” dedi.

Dink, bir yazısında kullandığı “Türkten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur” ifadesi yüzünden TCK’nın 159. maddesi gereğince suçlanmıştı. Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, Dink’in bu sözlerine ilişkin oybirliğiyle hazırladığı görüşünde, suçun oluşmadığını bildirmişti. Ancak Şişli Asliye Ceza Mahkemesi, Dink’i altı ay hapse mahkûm etmiş, ardından bu cezayı ertelemişti.

Gözler Yargıtay Başsavcılığı’nda

Dava Yargıtay’a ulaştığında, başsavcılık da suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle cezanın bozulmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, başsavcılık tebliğnamesindeki görüşe uymadığı gibi bilirkişi raporu başta olmak üzere dosyadaki lehte delilleri de dikkate almadı. Yargıtay, Dink hakkındaki altı aylık hapis cezasını esastan onaylarken iki açıdan

ise usul yönünden bozdu. Yargıtay 9. Daire’nin usul yönünden bozmasının birinci nedeni, altı aylık hapis cezasının para cezasına çevrilebilecekken ertelenmesinin gerekçesinin yazılmamsı. Davanın usul açısından bozulmasının ikinci nedenini ise avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının doğrudan zarar görmedikleri halde davaya müdahil olarak kabul edilmesi oluşturuyor.

9. Ceza Dairesi’nin esastan olmamakla birlikte verdiği bozma kararı üzerine dava yeniden ilk mahkemesinde görülecek. Ancak, o aşamadan önce, tebliğnamesinde ceza yerine beraat verilmesini isteyen başsavcılığın, kendi görüşünün aksine çıktığı için Daire kararına itiraz hakkı var. Başsavcı, bu itirazı yaparsa dosya Ceza Genel Kurulu’na gidecek. İtirazın kabulü halinde bu daireyi de bağlayacak.

Cezadan kaçış yok gibi

İtirazın olmaması veya reddi halinde ise dava mahkemede yeniden görülecek. Mahkemenin, Yargıtay’ın ‘Evet suç vardır’ yorumuyla eski cezayı tekrar etmesi yüksek ihtimal. Yeni yargılamada bozmaya aynen uyulduğunda gazeteci Hrant Dink yönünden değişecek şey ise verilecek cezanın paraya çerilmemesiyle sınırlı kalabilecek.

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer, “Bu gelişme de gösterdi ki ifade özgürlüğü halen problem ve büyük tehlikede. Reform sürecinin engelleyen gelişmeler birbiri ardına geliyor” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.