İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere hatıra

Ali DENİZ / LYON

Fransa’nın Lyon kentinde 24 Nisan’da açılacak sözde Ermeni Soykırım Anıtı, “Türkçe ve Fransızca” sloganların ve küfürlerin yazılmasının ardından Ermeni asıllı Fransızlar ve güvenlik ekipleri tarafından 24 saat koruma altına alındı.

FRANSA’nın Lyon kentinin en işlek meydanı Bellecour’un hemen bitişiğindeki Antonio Poncet Alanı’na inşa edilen sözde Ermeni Soykırım Anıtı, Türkçe ve Fransızca sloganların yazılmasından sonra sıkı korumaya alındı. Anıt birçok Fransız Parlamenter’in katılacağı törenle açılacak. Yazı yazılmasının ardından Ermeni asıllı Fransızlar, oluşturdukları özel güvenlik elemanları ile 24 saat nöbet tutmaya başladı. Lyon Belediyesi ikisi anıt sahası içinde, ikisi dışında dört polisi görevlendirdi. Özel güvenlik elemanlarının ve jandarmanın koruyacağı anıt alanına ve dış cepheye güvenlik kameraları yerleştirilmeye başlandı.

24 SAAT İZLENECEK

700 metrekare alanda inşaatı gizlilik içinde sürdürülerek yapımı bitirilen Ermeni Soykırım Anıtı’nın, sözde soykırımın yıldönümü nedeniyle 24 Nisan tarihinde açılacağı bildirildi. Polis gözetiminde çevresinde temizlik ve son düzenlemesi yapılan anıtın inşaat sorumlusu, anıtın tüm işlerinin bittiğini açıkladı. Anıtın yapımı mahkeme kararıyla 1 Nisan’da durdurulmuştu. Ancak 6 Nisan’da özel bir izin çıkarılarak anıtın yapımına devam edildiği öğrenildi. 11 Nisan’da tekrar askıya alınan anıtın yapımı, bazı garantilerin verilmesi üzerine geceli gündüzlü sürdü. Belediye Başkanı Yardımcısı Jean Louis Touroine, anıtın içerden iki ve dışardan da bir kamerayla sürekli izleneceğini belirtti. Son yapılan saldırının daha büyüğünü yaşamamak için gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi.

TÜRKÇE SLOGAN

“Ne mutlu Türküm diyene” şeklinde Türk sloganın yanı sıra Fransızca küfürlerin de yazıldığı anıta yapılan saldırıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ermeni Soykırım Anıtları Yapım Derneği Başkanı Jules Mardirassian, dernek görevlisi Kepenekian ve Lyon Belediye Başkanı Yardımcısı Jean-Louis Tourine, Türkiye’ye sert eleştirilerde bulundular.

Artık koruyorlar

Fransa’nın Lyon kentinde açılacak sözde Ermeni Soykırım Anıtı’na meçhul kişiler tarafından yazılan Türkçe ve Fransızca sloganlar şöyle: Ne Mutlu Türküm Diyene (Türkçe), Soykırım asla olmadı (Fransızca). Ayrıca Türkçe ve Fransızca çok ağır küfürler de yazıldı. Bunun üzerine anıtı korumaya aldılar.

Halk da istemiyor

LYON Belediyesi, 2004 yılında aldığı bir kararla, kent merkezinde 700 metrekarelik bir alanın içinde Ermeni soykırımı iddialarını anmak için bir anıtın dikilmesine onay vermişti. Anıtın yaklaşık 130 bin euro tutarındaki masrafının 45 bininin belediye bütçesinden karşılanması kararlaştırılmıştı.

Anıtın dikileceği mahalledeki bazı Fransız sivil toplum kuruluşları, UNESCO koruması altındaki bölgenin dokusunu bozacağı ve anıtın estetik olarak mahallenin yapısına ters düştüğü gerekçesiyle Lyon İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açmışlardı. Anıt 36 beton direkten oluşuyor. Zemin son teknolojik sistemle ışıklandırılacak. Anıtın olduğu yer, metronun giriş-çıkışı olduğu için her gün onbinlerce kişi yanından geçiyor. Lyon ve çevresinde 150 bin Ermeni yaşıyor.

Yorumlar kapatıldı.