İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KURUCULAR

100 yıl önce bugün Ermeni halkının tarihinde en büyük hayri kuruluş olarak yer alan Ermeni Genel Hayri Birliği (AGBU) Boğos Nubar başkanlığında toplanmış olan kendi sahalarında önde gelen 10 Ermeni şahsiyetince kuruldu.

Boğos Nubar’ın ofisinde toplanan kurucuların, Osmanlı ve Rus İmparatorluğu koşullarında yaşayan Ermenilerin durumunu, onların ihtiyaçlarını göz önüne alarak siyasi mahiyette olmayacak olarak kurulan kurumunun, kurucu belgesi topu topu 10 satırlık bir belgeyle Ermeni halkına müjdelendi.

Bu belgenin kabulü öncesinde Arpiar Arpiaryan ve Arşak Çobanyan gibi Ermeni ilerici aydınlarının düşünce ve tavsiyeleri de gündemde yer almaktaydı. Ancak bu amaçların gerçekleşmesi devlet yönetimi tecrübesi olan kişilerin yapabileceği bir şeydi ve bu AGBU’da mevcuttu.

AGBU’nun Ermeni toplumuna verdiği ikinci ders, kendi kuruluşuyla ne doğu ne de batı ermenisi hiçbir kurumun gölgede kalmayacağı güvencesiydi. Ve bu gerçekleştirildi.

Üçüncü ders toplumu afetler sırasında sadece beslemek değil, ona hayatını devam ettirebileceği, ermeni köylüsüne, yetimine hayatını idame ettirebileceği koşullar yaratmasıydı.

Dördüncüsü kurucuların, hayırseverlerin davasına, mirasına sahip çıkmak. Bu anlamda AGBU’nun birçok üyesi Kıbrıs Melkonyan Eğitim Kurumuna ilişkin gelişmelere, kuruma ilişkin hesapların şeffaflığı vb. sorunlara büyük bir olumsuzlukla bakmaktalar.

AGBU 100 yıl sonra herşeye rağmen varlığını sürdürmekte.

Kurucuların ruhu şad olsun!

Yorumlar kapatıldı.