İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gulbenkian’ın dünyası İstanbul’da

“Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar” başlıklı sergi, yarın Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılıyor.

AA

Güncelleme: 15:48 TSİ 14 Nisan 2006 Cuma
İSTANBUL – Sergi, Lizbon Calouste Gulbenkian Vakfı Koleksiyonu’ndan 111 eseri içeriyor. Emirgan’daki müzede yarın ziyarete açılacak sergi, 28 Mayıs’a kadar gezilebilecek. 1869’da Üsküdar’da dünyaya gelen ve varlıklı Ermeni tüccar bir ailenin oğlu olan Calouste Gulbenkian, 1955’te Lizbon’da hayata gözlerini yummuştu.

Serginin tanıtımı amacıyla Emirgan’daki müzede düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Yürütme Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni ve güzel bir başlangıç için bugün burada bulunulduğunu ifade ederek, müzenin Picasso sergisinin hemen ardından, çok kısa bir sürede başarılı bir çalışmayla Türk sanatseverlerin karşısına çıktığını söyledi.

Sabancı, eserlerin Türkiye’de sergilenmesine katkıda bulunan vakıf yöneticilerine teşekkür ederek, Sakıp Sabancı Müzesi’ne gösterdikleri güven ve destek için de teşekkürlerini sundu.

Gulbenkian Vakfı ile Sabancı Vakfı’nın benzerlikler gösterdiğine işaret eden Güler Sabancı, Gulbenkian Vakfı’nın eğitime ve sanata gönül vermiş bir vakıf olduğunu dile getirdi.

‘DÜNYANIN ÖNEMLİ BİR KOLEKSİYONERİNİ TANIYACAĞIZ’

Güler Sabancı, “Bu sergiyle dünyanın önemli bir koleksiyonerini tanıma imkanı bulacağız. Türk sanatseverleri sadece kıymetli kitapları değil, dünyanın önemli bir koleksiyonerini de tanıma imkanı bulacaklar ve nasıl koleksiyon yaptığını da anlayacaklar” dedi.

Sanat dergilerinin içeriğine de işaret eden Sabancı, “Ne mutlu ki Türkiye ve İstanbul artık sanat dergilerini dolduracak haberler, olaylar ve güzel sergilerle dolu” diye konuştu.

Müze Müdürü Nazan Ölçer de, Lizbon’daki Gulbenkian Müzesi’nin İslam sanatı konusunda eşsiz bir koleksiyona sahip olduğunu ifade ederek, buradaki sergide bu koleksiyondan nadir kitapların yer aldığını kaydetti.

‘KİTAPLAR, SERGİNİN BELKEMİĞİNİ OLUŞTURUYOR’

Bu nadir kitapların Sakıp Sabancı’nın topladığı el yazmalarıyla aynı çatı altında olmasının mutlu bir tesadüf olduğunu ifade eden Ölçer, bu kitapların serginin belkemiğini oluşturduğunu söyledi.

Ölçer, İstanbul doğumlu olan Gulbenkian’ın yaşamının son günlerini geçirdiği Lizbon’a Osmanlı rüzgarını beraberinde götürdüğünü dile getirdi.

Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi Müdürü Joao Castel-Branco Pereira da, İstanbul’daki sergide doğu ve batının nadir kitaplarını sergilemek istediklerini ifade ederek, ayrıca Gulbenkian’ın doğduğu yerde kökenini de yansıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Gulbenkian Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Emilio Rui Vilar da, vakfın 50. yılını kutladığını ve kurucusu olan Gulbenkian’ın doğduğu şehirde böyle bir serginin düzenlenmesinin kendileri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Gulbenkian’ın kültürler arası diyalogu ayakta tutmak için çok çalıştığını ifade eden Vilar, Gulbenkian’ın da Sakıp Sabancı gibi başarılı bir sanayici ve sanat koleksiyoncusu olduğunu, koleksiyonundan eserlerin Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenmesinin de özel bir anlamı bulunduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ve Portekiz Dışişleri Bakanlığı’nın himayesindeki sergide 75 el yazmasının yanı sıra çeşitli tekstil ürünleri ve Osmanlı çinileri yer alıyor.

RESSAM RENOIR’IN RESİMLERİNİ İÇEREN KİTAP

Sergide, Victor Hugo’nun kitaplığında bulunan ve ünlü ressam Renoir’ın resimlerini içeren kitap, Japon ressam Fujita’nın imzasını taşıyan yapraklar, Rus devrimi sırasında Katerina’nın koleksiyonundan satın alınan 18. yüzyıla ait kitaplar dikkat çeken yapıtlar arasında yer alıyor.

Sergiye, Portekiz Kökenli BankEuropa ile Turgut İlaçları sponsorluk yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.