İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ararat’ filmi 13 Nisan’da Kanaltürk ekranlarında

Kanaltürk izleyicilerinin oyları doğrultusunda “Ararat” filmi 13 Nisan Perşembe günü 21.30’da Kanaltürk ekranlarında yayınlanacak.


Türkiye’nin televizyonu Kanaltürk tarihin gerçeklerini saptıran ve ispatlanamayan bir dizi “kurmacanın” oluşturduğu Ararat filminin yayınlanmasını, bir ilki gerçekleştirerek halkın insiyatifine bıraktı. İnternet sitemizde yaptığımız anket sonuçlarına göre ankete katılan 23.764 kişiden 10.596 (% 44.59) kişi yayınlanmaması yönünde oy kullanırken 13.169 (% 55.41) kişi de filmin yayınlanması için oy kullandı.

Ortaya çıkan tablo, Kanaltürk’ün hem tahminlerinde hem de kökeni ne olursa olsun bu ülke yurttaşlarına duyduğu güvende yanılmadığını ortaya koydu. Çünkü bu tablo, bir propaganda filminden bu ülke insanlarının korkmadığını, onu cesurca tartışableceğini kanıtladı. Böylece Kanaltürk ikinci bir “Geceyarısı Ekspresi” olayına da izin vermemiş oldu.

Ekranlara ilk kez gelecek olan filmin hemen ardından Tuncay Özkan’ın yönetiminde düzenlenecek açık oturumda, hem Ararat filmi değerlendirilecek hem de Ermeni soykırımı iddiaları tartışılacak. Acık oturuma, tarihçiler, Türk ve Ermeni aydınlar, siyset bilimciler ve sinamacılar katılacak.

Gerçekler (ÖZEL)

Tuncay Özkan’ın sunduğu Gerçekler programı bu hafta özel bölümle ekrana geliyor.

Ermeni propoganda filmi Ararat’ın yayınının hemen ardından ekrana gelecek olan Gerçekler Özel’de, film ve Ermeni Soykırımı iddiaları tartışılacak.

Canlı yayınlanacak olan açık oturumun konukları ise şöyle;

“Kemal Yavuz (Emekli Orgeneral), Hırant Dink (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Necati Sönmez (Sinema Eleştirmeni.)”

Filmin konusu ve kısa bir değerlendirme

Ararat filminin öyküsü, yönetmen Atom Egonyan’ın belirttiğne göre, Clarence Ussher’ın 1915’teki olayları anlatan “Türkiye’de Amerikalı Bir Doktor” isimli kitabından yararlanılarak oluşturulmuş. Filmde, gerçeği ve uzlaşmayı arayan, içinde çatışmalar olan iki ailenin öyküsünü anlatıyor. Atom Egoyan, zaman içinde bir yolculukla sevgililer, aileler, düşmanlar ve yabancılar arasında paylaşılan çok özel anları yansıtarak kişisel, seksüel ve kültürel kimlik arayışını ortaya çıkarmaya çalıştığını belirtiyor.

Ararat’ta iki ailenin yolları kesişmektedir. Filmin odak noktaları yetişkinlik eşiğinde olan 18 yaşındaki Raffi (David Alpay) ile emekliliğinin eşiğinde olan David (Christopher Plummer) tir. Raffi 35 mm.lik filmler, dijital bantlar ve bir sır ile Kanada’ya döner. Eşyalarının aranması için gümrüğe gönderilir. Emekli olmak üzere olan gümrük memuru David, Raffi’nin sakladığı şeyi ortaya çıkarmaya kararlıdır. Raffi’ye göre, kutularda Toronto’da çekilen bir film için ek malzeme vardır. David ise ondan kuşkulanmaktadır. Yaptığı sorgulama derin bir psikolojik sınava dönüşür.

Raffi, babasının anısıyla, ünlü dışa vurumcu ressam Arshile Gorky (Simon Abkarian) üzerinde uzmanlaşmış bir sanat tarihçisi olan annesi Ani arasında kalmıştır. Raffi ayrıca annesi ve annesini babasının ölümüyle suçlayan aynı zamanda sevgilisi olan üvey kız kardeşi Celia (Marie Josee Croze) arasında da ikiye bölünmüş bir haldedir.

David ise, bir yanda eşcinsel oğlu Philip (Brent Carver) ve oğlunun sevgilisi Ali (Elias Koteas) ile iyi geçinmeye çalışırken, diğer yanda torunu Tony ile sağlam bir ilişki kurmaya çabalamaktadır. Aktör olan Ali Saroyan’ın filminin kadrosuna seçilince, bu iki ailenin yolları içinden çıkılmaz bir şekilde kesişir. Bu karışıklık David’in Raffi’nin gizemli eşyası hakkında yaptığı yoğun sorgulamayla doruğa ulaşır. Yalanlar, ihanetler, inkarlar, gerçekler ve korkularla dolu çok geniş ve tarihi bir platformda gerçeğin bulunması için ipuçları aranmaya başlanır.

Bundan sonra film geriye dönüşlerle, 1915 yılında yaşanan ve hem Türkler hem de Ermeniler için dramatik snuçlar yaratan olayları tek taraflı bir bakış ve bir propaganda üslubuyla anlatmaya çalışıyor. Film, emperyalist bir yalan olan “Ermeni soykırımı” iddialarına dayalı bir öykü üzerinden gelişiyor. Durum böyle olunca; tarihi hiçbir gerçekliğe uymayan, dönemi ve koşulları dikkate almayan; Osmanlı İmparatorluğu’nun saldırıya uğrayan, toprakları işgal edilmeye ve paylaşılmaya çalışılan bir ülke olduğunu görmek istemeyen; dolayısıyla emperyalist bir kışkırtma ile iç isyanların çıkarıldığı toprakların gerçek tarihiyle çeliştiği için yaşanan acılara da saygı duymayan bir film çıkıyor ortaya.

Atom Egonyan’ın daha önce yönettiği filmleri gören ve begenen sinema eleştirmenleri, Ararat’ın ise “kötü bir propaganda filmi” olduğu konusunda görüş birliği içinde.

Ararat, 13 Nisan saat:21.30’da Kanaltürk’te

Filmin künyesi

Yönetmen

Atom Egoyan

Senaryo

Atom Egoyan

Görüntü Yönetmeni

Paul Sarossy

Müzik

Mychael Danna

Oyuncular

David Alpay (Raffi) , Charles Aznavour (Edward Saroyan) , Eric Bogosian (Rouben) , Brent Carver (Philip) , Marie-Josée Croze (Celia) , Elias Koteas (Ali/Jevdet Bey) , Christopher Plummer (David)

Yapım

2002, Kanada , 115 dk.

Yorumlar kapatıldı.