İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tarihçiden İstanbul´da, Mavi Kitap´lı konferans

İstanbul Üniversitesi tarafından geçen 15-16 Mart’ta düzenlenen “Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” konulu konferansta konuşan Ermeni tarihçi Ara Sarafyan, soykırım tezinin baş yapıtı Mavi Kitap’ı alıp soykırım iddialarını bir bir sıraladı.

Aynı konferansta konuşmacı olan emekli Büyükelçi ve CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, Mavi Kitap’ta yer alan bilgilerin düzmece olduğunu ABD’li tarihçi Justin Mc Carty’nin ortaya koyduğunu savundu ve bu nedenle İngiltere Parlamentosu’na başvururak bu kitabın kaynak olarak kullanılmamasını talep ettiklerini belirtti. Bunun üzerine söz alan Ermeni tarihçi Ara Sarafyan kendisinin önce 2000 yılında, arkasından 2005 yılında Amerikan arşivlerinden yararlanarak kitapta sözü edilen bütün kaynaklara ulaştığını ve belgeleri kitaba eklediğini söyledi.

ABD’nin o dönemde tarafsız olduğunu, Amerikan belgelerinin bu nedenle önemli olduğunu ifade eden Sarafyan, “Bunları kabul etmek istemeyebilirsiniz ama belgeler de ortada. Bize düşen, tarihçiler olarak oturup bunları tartışabilmektir. Konferans bitince de temasımızı kesmeyelim ve daha sık bir araya gelelim. Aramızdaki sorunu ancak bu tür bilimsel toplantılarda tartışarak çözebiliriz. Bu cesur adım için İstanbul Üniversitesi’ne minnettarım” dedi. Oturum sonunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun, “Gelin birlikte çalışalım” teklifini Sarafyan kabul etti.

Yorumlar kapatıldı.