İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’dan Atina’ya cami eleştirisi

Avrupa Konseyi, Atina’da Müslümanlar için cami yapımı konusunda ilerleme kaydedilememesinden ötürü Yunan hükümetini uyardı.

NTV-MSNBC

Güncelleme: 18:18 TSİ 30 Mart 2006 Perşembe

STRASBOURG – Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği tarafından Yunanistan üzerine hazırlanan bir raporda, Yunan hükümetinin 2002’den bu yana Atina’da cami inşası konusunda Avrupa Konseyi’ne söz verdiği ancak bu sözlerin bugüne kadar yerine getirilmediği belirtiliyor.

Çoğu yabancı olan binlerce Müslüman’ın bodrum, garaj ve buna benzer uygun olmayan mekanlarda ibadet ettiğine işaret edilen raporda, cami için seçildiği söylenen mekanın havalimanı yakınında ve kente 25 kilometre uzaklıkta olması da eleştiriliyor.

BAŞPİSKOPOS DA CAMİ İSTİYOR

Raporda; Başpiskopos Hıristodulos’un cami inşasına itirazı olmadığı konusunda Avrupa Konseyi’ne güvence verdiği, ancak yerel planda bazı papazların sorun yaratma potansiyelinin bulunduğunu ifade ettiği de vurgulanıyor.

Rapor, cami inşası konusuna paralel olarak Atina’yı inanç ve ibadet özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından hakkında alınan kararları uygulamamakla da eleştiriyor.

Yunan hükümetinin Ekim 2005’te söz konusu kararların uygulanması hakkında Avrupa Konseyi’ne ilettiği bilgilerde Avrupa İnsan Hakları Komiserliği’nin inanç özgürlüğü konusundaki tavsiyelerine “büyük önem verdiğini” dile getirdiği hatırlatılıyor.

BATI TRAKYA DA RAPORDA

Raporda Batı Trakya’daki “Müslüman azınlık” konusuna da değiniliyor. Bu azınlığın Avrupa Konseyi’ne “kendisini istediği gibi tanımlama” konusunda şikayette bulunmaya devam ettiği belirtilerek, isim verilmeden Türk azınlığın taleplerine yer veriliyor.

Batı Trakya’daki Türk azınlığın temsilcileri, vatandaşlıktan çıkarılan 46 binden fazla Müslüman kökenli Yunan vatandaşının haklarının geri verilmesi için geçtiğimiz aylarda Avrupa Konseyi’ne başvurmuştu.

Yorumlar kapatıldı.