İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atina’ya cami haberine yalanlama

Yunan Dışişleri .Bakanı Bakoyanni, bir gazetede çıkan Atina’da kullanılmayan eski Fethiye Camii’nin ibadete açılacağı iddiasına yer veren haber yalanladı

AA

Güncelleme: 14:09 TSİ 29 Mart 2006 Çarşamba

ATİNA – Yunanistan’da cami tartışması, Ta Nea gazetesinin, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin Monastraki semtindeki kapalı Fethiye Camii’nin açılmasını istediği yolundaki haberiyle yeniden alevlenmişti.

Haberin yayımlanmasından sonra Yunanistan Kilisesi Selanik Metropoliti Anthimos’un yaptığı açıklamada, Kilise’nin Müslümanlar için bir ibadet yerinin bulunmasına onay verdiğini, ancak caminin bulunduğu bölgede yaşayanların da görüşünün alınması gerektiğini belirtti.

‘KENT SAKİNLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALI’

Geçmişte de birçok kez Atina’ya cami yapılmasına karşı olmadığını duyuran Yunanistan Kilisesi, cami inşasında yöre halkının tepkilerinin dikkate alınmasını istiyor. Gazete haberinin ardından çıkan ‘Atina’ya gelenler camiyi görerek bir İslam ülkesine geldiklerini sanacaklar’ yorumlarından sonra, yöre halkı da caminin yapılacağı öne sürülen yere dev bir haç dikti.

DAHA ÖNCELERİ ÇOK KEZ ÖNERİLMİŞTİ

Atina’ya cami yapılması için ilk resmi kararname 2 Haziran 1939’da Kraliyet Yönetimi tarafından yayınlandı. Daha sonra 1967-1974 yılları arasında ülkeyi yöneten Albaylar Cuntası ikinci girişimi başlattı. Albaylar Cuntası’na bağlı Eğitim ve Din Bakanlığı Genel Müdürlüğü, 1971’de tarihinde Fethiye Camii’nin ibadete açılması için bir girişimde bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Aynı caminin ibadete açılması konusu 1992 yılında Kostantin Miçotakis hükümeti döneminde de gündeme gelmiş, ancak PASOK’un tepkisiyle yaşama geçirilememişti.

Atina’da cami önerisi en son 2000 yılının Şubat ayında dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından gündeme getirilmiş, ancak bir gelişme kaydedilmemişti.

ATİNA’DA 4 CAMİ VAR

Osmanlı döneminde çok sayıda camiye ev sahipliği yapan Atina’da halen 4 cami ayakta kalmış durumda. Fethiye, Aşağı Çeşme (Cıstaraki) ve Akropolis içindeki Kale camileri bakımsız ve kapalı durumda bulunuyor. Yalnızca, Mustafa Voyvoda Camisi, El Sanatları Müzesi olarak kullanıldığı için nispeten bakımlı kalmış olmasına karşın, bu caminin de diğerleri gibi minareleri sökülmüş durumda.

Yorumlar kapatıldı.