İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜBERKÜLOZLA MÜCADELEYE RAĞMEN DURUM HALA ENDİŞE VERİCİ

Her yıl dünyada 9 milyon yeni tüberküloz vakası kaydedilirken, bu vakaların 2 milyonu ölümle sonuçlanmakta. Ermenistan’da son on yılda kaydedici artış gösteren tüberküloz, Tüberküloza Karşı Ulusal Program sorumlusu ve Sağlık bakanlığı görevlisi Vahan Boğosyan’ın dün basına yaptığı açıklamaya göre, 2005 yılında 6455 vaka kaydetmiş olup, bunlardan 2006 vaka I. derecede önemli durumdadır. 2006 vakadan 2005 yılı içinde ölüm oranı %5,2 olup bu 167 kişidir. Boğosyan vaka sayılarının artmış olmasının hasta sayısının artmasından değil, kontrol altına alınma oranının artmasıyla açıklamaktadır.

,2003 yılında Ermenistan Hükümetince onaylanan Tüberküloz Ulusal Programı’nın 2001 yılına kadar sürdürülmesi için Hükümet yeni bir strateji geliştirirken, bunun için bütçeden 1 milyar dramdan daha fazla tahsisatta bulunacak. “Global” Fondan önümüzdeki 5 yıl için 7 milyon dolar da destek verilkeceği belirtilmekte.

Hastalıkla mücadelede Ermenistan’da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Dots” Metodu uygulanirken. programin gerçekleştirilmesi için Ermeni Kızıl Haçı, Amcor, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi vb. kuruluşlar da katkıda bulunmaktalar.

DSÖ Erivan ofis Md. Elizabeth Hoff önleyici ve tedavi edici çalışmaların daha da ustalaştırılması gerektiğini vurguladı.

Gohar Gevorgyan

Yorumlar kapatıldı.