İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakoyannis Washington´da Rice ile görüştü, mesaj Türkiye´ye

Washington’ı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, Türkiye’nin Avrupa’daki geleceğinin kendi elinde olduğunu, AB normlarını kabul edip uygulamasında yattığını söyledi.

Bakoyannis, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile ikili bir görüşme gerçekleştirdikten sonra bakanlıktaki Benjamin Franklin odasında basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin bir soru üzerine Bakoyannis, Türkiye’nin Avrupa Birliği emelini desteklediklerini belirtti ve ”Ancak şunu söylemeliyim ki, Türkiye’nin Avrupalı geleceği kendi ellerinde yatıyor. Avrupa normlarını kabulü, hem içerde hem de Yunanistan ve Kıbrıs gibi komşularıyla ilişkilerinde uygulamasında yatıyor” dedi.

Rice da Türkiye ile Yunanistan arasında iyi ilişkilerin ABD tarafından kuvvetle desteklendiğini söyledi. Rice, ”İki taraftan da yapabilecekleri kadar çok şey yapmalarını istiyoruz. Birçok cesur adım atıldı” diye konuştu.

Bakoyannis’in, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunu görüşmede gündeme getirdiğini belirten Rice, bu meseleyi ABD olarak defalarca Türk hükümetine en üst düzeyde ilettiklerini kaydetti.

Yunanistan ve Türkiye’nin NATO’nun iki müttefiki olarak istikrarlı Balkanlar ve istikrarlı bir Irak’ta çıkarı bulunduğuna işaret eden Rice, Türkiye’nin ”zaman içinde çok daha demokratik bir ülke haline geldiğini” söyledi. Her iki tarafın da ”iyi niyet ve çabasıyla” ilişkilerin iyileştirilmesinde başarılı olacağına inandığını belirten Rice, Yunanistan’ın bağımsızlığının 185’inci yıldönümünü de kutladı.

”STRATEJİK ORTAKLIK”

Bakoyannis ile ABD-Yunanistan ”stratejik ortaklığını” konuşma fırsatı bulduklarını, iki ülke ilişkilerinin ortak değerler temeline dayalı olduğunu belirten Rice, ”Yunanistan’ı, ortak değerlerimizin beşiği olarak tanıyoruz. Demokratik değerlerin yayılmasında, gerek geniş Ortadoğu girişimi, gerekse Balkanlar’da istikrar ve refahın teşviki, aynı zamanda Kıbrıs’ın bu demokratik değerlere dayalı bir şekilde birleştirilmesi arayışında Yunanistan bir ortak” dedi.

Stratejik ortaklıktan neyi kastettiği sorulan Rice, ”Uluslararası sistemde problemleri çözme arzusunu paylaşmak, çözüm üretmek ve bu çözümleri ortak değerler temelinde uygulamak” yanıtını verdi. Ancak Rice, bunun, iki ülkenin her zaman her konuda anlaştığı anlamına gelmediğini söyledi. Rice, ”Yunanistan çok iyi bir dost ve müttefik. İlişkilerimiz harika” dedi.

KIBRIS SORUNU

Bakoyannis de Kıbrıs konusundaki bir soruya karşılık, ”İki toplumlu, birleşik Kıbrıs’a inanıyoruz. Kıbrıs problemine çözüm, sadece ilgili Güvenlik Konseyi kararı, BM Genel Sekreteri’nin öneri setleri ve Kıbrıs’ın ait olduğu AB normlarına dayalı olarak mümkün” yanıtını verdi.

Rice’ı Yunanistan’a davet ettiğini ifade eden Bakoyannis bu davetin ABD Dışişleri Bakanı tarafından da kabul edildiğini kaydetti.

Bakoyannis, bugün de ABD Başkanı George W. Bush’un Beyaz Saray’da, Yunanistan’ın milli günü dolayısıyla vereceği resepsiyona katılacak. Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın, Bush ile kısa bir süre ikili görüşmede bulunmasının da söz konusu olduğu belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.