İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımı savunan kitap gerginlik yarattı

Ermeni konferansında sergilenen bir kitabın kapağında Türk Bayrağı’nın hançer şeklinde çizilmesi ve çocukları öldürürken resmedilmesi tepki topladı

16.03.2006

“Türk Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” Konferansı tartışmalı başladı. Sempozyumun davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Ermeni yayıncı Ara Sarafian’ın salonun girişinde açtığı ve aralarında Mavi Kitap gibi Ermeni soykırımını savunan 30 kitabın bulunduğu stant küçük çapta gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Bir kitabın kapağında Türk Bayrağı’nın hançer şeklinde gösterilip çocukları öldürürken resmedilmesine Türk Solu Dergisi Genel Yayın Yönetmeni- İktisat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Emin Özsoy tepki gösterdi. Türk Bayrağı’na hakaret edildiğini söyleyen Özsoy kitabın kaldırılmasını istedi. Sarafian, kapak resminin bir gösterideki pankarttan alındığını söylese de Ali Emin Özsoy, “Kimse Türk bayrağına hakaret edemez, böyle bir şeye izin vermem” deyince gerginlik tırmandı. Bunun üzerine Sarafian kitabın kılıfını çıkararak çantasına koydu. Ancak bu kez de stantta yer alan “Türklerin Şeytanla Yaptığı İttifakı” isimli İngilizce kitap tartışma konusu oldu. Özsoy, “Bu kitabın adı Türkleri aşağılıyor ve şeytan gibi gösteriliyor” dedi. Tartışma esnasında Ara Sarafian’ın ismini not etmesine ise Özsoy “Hangi memleketin ajanısın? CIA ajanı mısın? Ben de Atatürkçü bir gencim. Kendimi tanıtayım” diyerek karşılık verdi. Ara Sarafian tepkiyi soğukkanlılıkla karşıladığını söyledi, “Ermeni katliamını savunan kitaplar Türkiye’ye ilk kez geliyor, böyle bir şey olabileceğini bekliyordum” dedi.

Haber: Tülay ŞUBATLI

Foto: İlker AKGÜNGÖR

Yorumlar kapatıldı.