İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’deki Türkler ve Nisan

Arzu Kaya Uranlı

BAHAR tüm albenisiyle hissettiriyor kendini buralarda. Efil efil esintiler uçuşturmaya başladı etekleri. Gardırobun içinden tiril tiril kıyafetler göz kırpıyor; kışlıkların yüzü asık! Mart’ı neredeyse yarıladık. Nisan kapıda. ‘Nisan kapıda’ dedim ya, hepimizde bir tedirginlik, yüreklerimiz diken üstünde bekliyoruz, bakalım, bu sene Nisan’da neler olacak diye!

Öğrencilerimle onların kelime hazinelerine katkıda bulunmak amacıyla kimi zaman çağrışım oyunu oynuyoruz. Biri bir kelime söylüyor, bir diğerleri onu çağrıştıran başka bir kelime. Geçen gün, yine çağrışım oyunu oynarken Nisan kelimesi geçti.

Eskiden olsa aklıma ilk “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, “Nisan bir şakası”, “Nisan yağmuru” gelirdi. Oysa, kendimi ilk Ermeni diasporasının “24 Nisan sözde Ermeni soykırım yıldönümü”nü hatırlarken buldum! Neden mi? Çünkü Ermeniler, mutlaka her yıl Nisan yaklaşırken mücadele etmemiz gereken bir haksızlıkla ortaya çıkıveriyor.

Ermeniler engelledi

BU yıl da, PBS Televizyonu’nun, 17 Nisan’da yayınlayacağı ‘Ermeni Soykırımı’ adlı belgeselin ardından ekrana getireceği, Ermeni görüşünün yanı sıra Türk görüşünü de yansıtan konuşmacılardan oluşan panelin yayından kaldırılmasına sebep oldular.

PBS Televizyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Stella Giammasi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kararın siyasi değil, editöryal olduğunu söyledi.

Oysa, aynı kişi Ermeniler panele karşı tepki verdiğinde “ABD soykırımı tanımıyor, iki tarafa da eşit yaklaşıyor. Biz de televizyon olarak bu yaklaşımı yansıtmalıyız” diyordu!

Öte yandan, daha da garibi öğrendik ki, PBS’in programından Türk görüşüne de yer veren panelin kaldırılması için Ermeniler’e Musevi asıllı milletvekili Anthony Weiner destek vermiş!

Bu durum ABD’de yaşayan Türk toplumunda çok büyük şaşkınlık yarattı. Zira, Türk ve Musevi toplumları ABD’de ve dünyada yıllardır uyum içinde yaşarken Musevi bir milletvekilinin Türk tarafına karşı olması nedendir bilemedik! Kimileri “Weiner’in kişisel görüşüdür” dedi, kimileri “AKP Hükümeti ve Hamas arasındaki dialog İsrail’i son derece rahatsız etti. Bu da onunla bağlantılı bir tepki” dedi. İşin bu yönünün aslını henüz bilmiyoruz! Sadece, harıl harıl yazdığımız protesto mektuplarına bir yenisini de Weiner’e göndermek üzere ekliyoruz!

Türk’ün gür sesi

BU arada, ABD’de yaşayan Türk toplumu da Sözde Ermeni iddialarına karşı bir protesto gösterisine hazırlanıyor. Ermeniler’in soykırımı iddialarına karşı yıllardır mücadele veren Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun organize ettiği protesto gösterisi için bir araya gelecek olan Türk-Amerikan toplumu, bu sene de 22 Nisan’da Türk Milleti’nin haklı sesini New York’un ünlü Time Meydanı’ndan tüm dünyaya duyurmaya çalışacak.

İnşallah Amerikan basınının ve Kongresi’nin dikkatini çekebilecek güçlü bir eylem gerçekleştirilebilir. Zira, çok yakında, Ermeniler, her sene yaptıkları gibi, Başkan Bush’a Ermeniler’in Birinci Dünya Savaşı sonunda çektiği acıların anıldığı 24 Nisan gününde yayınladığı başkanlık mesajında, soykırımı sözünü kullanması için baskı yapmaya da başlar!..

Yorumlar kapatıldı.