İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halil Berktay mı, diaspora mı?

Ermeni Çetelerinin Katliamına Uğramış Mağdur Aileleri Derneği, Sabancı Üniversitesi’nde halen öğretim görevlisi olarak çalışan Halil Berktay’ın bu Üniversite’ye yakışmadığını ve istifasının istenmesi gerektiğini anlatan bir bildiri ve ricayı Üniversite’nin rektörüne göndermiş.

Nedeni; bugüne kadar yaptığı tüm konuşmalarda Ermeni soykırım tezinin haklılığını savunan Berktay’ın son olarak -benim de kısa süre önce yazılarımda söz ettiğim- Amerikan PBS televizyonunun hazırladığı ve ABD’deki Ermeniler tarafından finanse edilen “Ermeni Soykırımı” belgeselinin “pürüzsüz” yayınlanması için yaptığı çalışmalar.

Programın son bölümünde Yusuf Halaçoğlu ve Gündüz Aktan’ın konuşacağını duyunca kıyameti koparan Ermeniler’in sorununu çözmek ona düşmüş.

Bu tür çalışmalarda Berktay’la yakın temasta olan, Ermeni diasporasından Stephen Psinstein kendisinden görüş isteyince bakın Berktay neler söylemiş:

1) Gündüz Aktan ve Yusuf Halaçoğlu reddedici devletin adamlarıdır, faşistimsi neo-nasyonalisttirler ve gerçeklerin düşmanıdırlar. (…..)

2) Reddedicilerle (sözde soykırım iddiasını reddeden Türkiye’yi ve aynı görüşü paylaşan vatandaşları kastediyor) direk olarak ‘tartışma olmaz’ demek hiçbir işe yaramaz. (…..) Bu durum reddedicilerin (….) eline koz verir.

3) Aktan ve Halaçoğlu gibilerin hakkındaki gerçekleri bilebilirken, esas önemli nokta halkın genelinin tanımasını sağlayacak eylemlere girişilmelidir. Başarıyı böyle sağlayabiliriz. (….) Ancak bunun yerine Türkiye ve yurtdışındaki Türkler üzerinde çalışma yapılabilir. Bizimle aynı paralelde açıklamalar yapacak Türkler bulunmalı, onlara bu sözler söyletilmelidir. Bunun finansal kaynağı sağlanmalıdır. (Para verilerek bazı Türkler’in ‘Evet Ermeni soykırımı vardı’ denmesi sağlanmalıdır diyor.)

Ermeni çetelerinin mağduru aileler derneği ne kadar haklı, ne dehşet verici açıklamalar değil mi? Daha önce bazı tarihçi ve yazarların diaspora ile bu dirsek temaslarından, ortak toplantılardan yazılarımda söz etmiştim, ama yine de bir diaspora mensubunun sözleri sanılacak kadar taraflı olabileceklerinin son örneği beni bile şaşırttı… Helal olsun, “objektif tarihçi” böyle oluyormuş demek!

Yarın devam edeceğim.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.