İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni çetelerinden Türklere 20 çeşit işkence

Ermeni çetelerinin Türklere 20 çeşit işkence uyguladığı ortaya çıktı. Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Betül Aslan’ın, hatıralar, belgeler ve kazılar ışığında hazırladığı ‘Erzurum’da Ermeni Olayları’ adlı kitapta Ermeni çetelerinin Türklere uyguladığı işkence yöntemleri anlatılıyor.

Aslan, soykırımın sorumlusu olarak Rusya’yı gösteriyor. Gerekçe olarak ise; 13 No’lu deklareyi yayınlayıp Ermenilere silah, cephane ve erzak yardımı yapmasını anlatıyor. Mezalimde Batı dünyasının da etken olduğunu ileri süren Aslan, “1850’den sonra Osmanlı devletinin parçalanması senaryolarında Avrupa’nın azınlıkları kullanmaları Ermenilerin önünü açmıştır. Buradan güç alan Ermeniler 1918’deki dehşet manzarasına neden olmuşlardır.” diyor.

Ermeni yazar Antranik Çelebyan ‘Antranik Paşa’ adlı eserinde ise Sivaslı Murad, Albay Moral ve Dr. Bogosyan’ın emrindeki Ermenilerin Türk kuvvetleri karşısında geri çekilirken intikam isteğiyle evlere saldırdıklarını ve yasal olmayan olaylara sebebiyet verdiklerini ifade ediyor. Osmanlı arşivleri başta olmak üzere ABD, İngiltere ve Rus kaynakların Türklerin türlü türlü işkencelere muhatap olduklarını belgeliyor. Atatürk Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu da Ohannes Apresyan isimli Ermeni’nin hatıratında katliamları anlattığına dikkat çekiyor. Apresyan anılarında Türklere yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Rusların savaşı bırakması üzerine bizim elimizde kalan 3 bin kadar harp esiri Türk askerini de beraberimizde götürdük. Kara Kilise’ye çekilişimiz sırasında bu zavallıların 2 bin tanesini merhametsizce öldürdük. Gösterilen vahşet beni hasta etmiş, fakat yapılan vahşete itiraz etme imkanı bulamamıştım.”

Araştırmacılara göre çetelerin uyguladıkları işkencelerden bazıları şöyle:

Savunma gücünde olmayan masum kimselerin kafataslarını parçalamak, kılıçlarla boyunlarını vurmak. Köylerde ve şehirde bir kısım halkı toplayıp yakmak.

Çocukları analarının gözleri önünde öldürmek. Genç kızların parmak ve kollarını kesmek. Kadın ve küçük kızların ırzına geçmek. Gebe kadınların karınlarını yararak çıkardıkları bebekleri teşhir etmek.

Kadın erkek ayrımı yapmadan topladıkları halkı çarmıha gerip kazığa oturtmak. İnsanları direklere çivilemek. Çocukları iki ata bağlayarak ortadan ayırmak. Canlı olarak çuvala koyarak atlarla sürüklemek.

Recai Morkoç, Erzurum

Yorumlar kapatıldı.