İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Buyuk Oruc’un 14. gunu

12 Mart 2006

Buyuk Oruc’un 14. gunu

Günbatımı: 18:07 Istanbul

KAYBOLAN OGUL

Isa, «Bir adamin iki oglu varmis» dedi. «Bunlardan kucugu babasina, `Baba’ demis, `malindan payima duseni ver bana.’ Baba da servetini iki oglu arasinda paylastirmis.

«Bundan birkac gun sonra kucuk ogul her seyini toplayip uzak bir ulkeye gitmis. Orada sefahat icinde bir yasam surerek varini yogunu carcur etmis. Delikanli her seyini harcadiktan sonra, o ulkede siddetli bir kitlik bas gostermis ve o da yokluk cekmeye baslamis.

Bunun uzerine gidip o ulkenin vatandaslarindan birinin hizmetine girmis. Adam onu, domuz gutmek uzere otlaklarina yollamis. Delikanli, domuzlarin yedigi keciboynuzlariyla karnini doyurmaya can atiyormus. Ama hic kimse ona bir sey vermemis.

«Akli basina gelince soyle demis: `Babamin nice iscisinin fazlasiyla yiyecegi var, bense burada acliktan oluyorum. Kalkip babamin yanina donecegim ve ona, Baba diyecegim, Allah’a ve sana karsi gunah isledim. Ben artik senin oglun olarak anilmaya layik degilim. Beni iscilerinden biri gibi kabul et.’

«Boylece kalkip babasinin yanina donmus. Kendisi daha uzaktayken babasi onu gormus, ona acimis, kosup boynuna sarilmis ve onu opmus. Oglu ona, `Baba’ demis, `Allah’a ve sana karsi gunah isledim. Ben artik senin oglun olarak anilmaya layik degilim.’

«Babasi ise kolelerine, `Cabuk, en iyi kaftani getirip ona giydirin!’ demis. `Parmagina bir yuzuk takin, ayaklarina carik giydirin! Besili danayi getirip kesin, yiyelim ve eglenelim. Cunku benim bu oglum olmustu, yasama dondu; kaybolmustu, bulundu.’ Boylece eglenmeye baslamislar.

«Babanin buyuk oglu ise tarladaymis. Gelip eve yaklastiginda calgi ve oyun seslerini duymus. Usaklardan birini yanina cagirip, `Ne oluyor?’ diye sormus. «O da ona, `Kardesin geldi, baban da ona sag salim kavustugu icin besili danayi kesti’ demis.

«Buyuk ogul ofkelenmis, iceri girmek istememis. Babasi disari cikip ona yalvarmis. Ama o, babasina soyle cevap vermis: `Bak, bunca yil senin icin kole gibi calistim, hicbir zaman buyrugundan cikmadim. Ne var ki sen bana, arkadaslarimla egleneyim diye hicbir zaman bir oglak bile vermedin. Oysa senin malini fahiselerle yiyen su oglun eve donunce, onun icin besili danayi kestin.’

«Babasi ona, `Oglum, sen her zaman benim yanimdasin, neyim varsa senindir’ demis. `Ama sevinip eglenmek gerekiyordu. Cunku bu kardesin olmustu, yasama dondu; kaybolmustu, bulundu!’» (Luka 15:11-31).

Yorumlar kapatıldı.