İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TEKZİP: Ermeni Konferansı hakkında yalan haber

İstanbul Üniversitesi’nin düzenlediği Ermeni konferansında “Osman Köker’in Ermeni kartpostalları sergisinin de açılacağı”na dair haber doğru değildir. Hürriyet gazetesinin internet sitesinde (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3996755.asp?m=1&gid=69) yer alan ve Hyetert’in de buradan alarak aktardığı (https://web.archive.org/web/*/http://www.hyetert.com/haber3.asp?AltYazi=Haberler+%5C%3E+G%fcncel&Id=20244&DilId=1) yalan haber, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural’ın Doğan Haber Ajansı’na verdiği gerçek dışı bir açıklamaya dayanmaktadır.

Rektör yardımcısı Ural, 23 Şubat 2006 tarihinde beni telefonla arayarak, 15-17 Mart tarihlerinde düzenledikleri “Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” adlı konferanstan beni haberdar etti ve daha önce başka yerlerde açılan sergimizi, konferans sırasında konferans salonunun yanındaki bir salonda açmamı teklif etti. Kendisine sergimizin içeriği hakkında bilgi verip konferansta ele alınacak olan “soykırım” tartışmalarıyla sergimizin bir alakası olmadığını hatırlattım ve bu tür tartışmaların olduğu ortamlarda sergiyi açmayı düşünmediğimi belirttim. Ermeni sorununda “yeni bir yaklaşım” içinde bulunduklarına dair ısrarları üzerine ise konferansın amacı, programı, katılımcıları konusundaki metinlerini iletmelerini, sergilenen kartpostal koleksiyonunun sahibiyle de konuyu görüşüp kısa zamanda kendisine kesin cevabımızı ileteceğimi söyledim. Rektör yardımcısı, katılımcılara bir baskı gelmemesi için katılımcı listesini açıklamadıklarını belirterek, konferansta tartışılacak konu başlıklarını içeren bir sayfalık bir liste faksladı. Ben henüz koleksiyon sahibine ulaşıp kendilerine vereceğimiz cevabı kesinleştirmeden de Hürriyet gazetesinin internet sitesinde, konferansta Ermeni kartpostalları sergisini açacağıma dair demeci yayınlandı. Bunun ardından, koleksiyon sahibiyle de görüşerek, sergimizin konferans etkinlikleri içinde açılması tekliflerini kabul etmediğimize dair cevabımızı 28 Şubat tarihinde kendisine bir faksla ilettim.

Haberde konferansa davet edildikleri ya da kabul ettikleri açıklanan isimlerin bir kısmının da benzer şekilde problemli olduğunu farklı kaynaklardan öğrenmiş bulunuyorum. Sanırım sorun, 1915’te neler olduğunu, resmi görüşten farklı düşünen araştırmacıların da katılımıyla çok yönlü tartışmaya nesnel bir ihtiyaç varken, resmi kurumlarımızın bunu organize edecek bilimsel ve ahlaki birikime sahip olmamalarından; nesnel ihtiyaca cevap verme zorunluluğuyla eski alışkanlıkları arasında bocalamalarından kaynaklanmaktadır.

Osman Köker

Birzamanlar Yayıncılık Yayın Yönetmeni

ve

“Sireli Yeğpayrıs (Sevgili Kardeşim): Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’ndan kartpostallarla 100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler Sergisi” müellifi

Yorumlar kapatıldı.