İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink ve Star Gazetesine Takipsizlik

Küçükçekmece Başsavcılığı, Star gazetesi ekinde yer verilen röportajdan Hukukçular Birliği’nin şikayet ettiği gazeteci Hrant Dink Star gazetesi sorumlu müdürü İbrahim Sarp ile yazar Metin Yüksel hakkında takipsizlik kararı verdi: “Yazı eleştiri”.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

22/02/2006 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, “Star” gazetesinin Pazar ekine verdiği röportaj nedeniyle Hukukçular Birliği’nin şikayet ettiği gazeteci Hrant Dink hakkında takipsizlik kararı verdi.

Avukat Kemal Kerinçsiz’in “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği” ve “Türklüğü alenen aşağıladığı” gerekçesiyle yaptığı şikayetin 15 Aralık 2005’te takipsizlikle sonuçlandıktan sonra itiraz görmediği bildirildi.

Star röportajı “eleştiri sınırları içerisinde”

Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, yazının tümü incelendiğinde Hrant Dink’in atılı suçları işleme kastı ile hareket etmediği, yazının eleştiri sınırları içerisinde bulunduğuna karar verdi.

Savcı, “Agos” gazetesinden Hrant Dink, “Star” gazetesi Sorumlu yazı işleri müdürü İbrahim Sarp ile röportajı yapan yazar Metin Yüksel’e dava açılmasına gerek olmadığını bildirdi.

Daha önce gazeteci Hrant Dink hakkında, çeşitli yazılar nedeniyle ve aynı gerekçeleri ileri sürerek suç duyurusunda bulunan Av. Kerinsiz, şikayetini, “Star” gazetesinin Pazar Eki’nde 16 Ekim 2005’te yayımlanan röportajda, “Türk kanının zehirli olduğunu yazmadığını, tam aksine Ermeni Diasporası’nın Türklere olan düşmanlıklarının kanlarında bir zehir olduğunu, bu kin ve düşmanlıktan kurtulmalarının gerektiğini” belirtmesine dayandırdı.

Av. Kerinçsiz’e göre, Dink’in savunmasında adil yargılamayı etkileme veya Türklüğe ve adalet teşkilatına hakaret kastının bulunmadığını söylemesi, röportajındaki sözlerin yanlış anlaşıldığını söylemesi de suç oluşturmalıydı.

Kerinçsiz: “Lagendijk’e takipsizlik kararına itiraz ettik”

Geçtiğimiz günlerde de, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Kerinçsiz’in suç duyurusu üzerine Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk hakkında başlattığı soruşturmayı tamamlamış ve takipsizlik karar vermişti.

Ardından “32. Gün” programına katılan Kemal Kerinçsiz, hem Lagendijk hakkındaki karara itiraz ettiklerini hem de Lagendijk için takipsizlik kararı veren savcıyı şikayet ettiklerini söylemişti.

Lagendijk, 19 Aralık’ta İstanbul’da yaptığı konuşmada Türk ordusunun PKK’yla savaşmayı sevdiğini söylemiş ve bu durumun orduyu daha değerli hale getirdiğini öne sürmüştü. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.