İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’Ermeni soykırımı’ paneli Ermenileri ayaklandırdı

ABD’de PBS yayın kurumu tarafından yayınlanacak bir panelde “Ermeni Soykırımı” iddiasının doğru olmadığını savunan Prof.Justin McCarthy ve Türk tarihçi Ömer Turan’ın da de yer alması, bu ülkedeki Ermeni topluluğunu ayaklandırdı.

Washington Post gazetesine göre PBS, çoğu Amerika’da yaşayan Ermenilerin finanse ettiği “Ermeni Soykırımı” belgeselini sözde soykırımı andıkları 24 Nisan’dan bir hafta önce 17 Nisan’da yayınlamaya karar verdi. Ancak PBS, belgeselle birlikte, geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden ve Ermeni tezlerine karşı çıkan Louisville Üniversitesi profesörlerinden Justin McCarthy ve Türk tarihçi Ömer Turan’ın da katıldığı bir panele yer verdi. Geçen hafta kayda alındığı belirtilen panelde ayrıca Prof. Peter Balakian ve Minnessota Üniversitesi Profesörü Taner Akçam da yer alıyor.

Gazeteye göre, ABD’deki Ermeniler, PBS’i paneli yayınlamaktan vazgeçmeye çağıran bir bildiriye imza atmaya başladılar. 15 Şubat gecesi itibariyle 6 bin kişinin elektronik posta yoluyla söz konusu bildiriye imza attığını belirten gazeteye göre bildiride “Ermeni Soykırımı’nın tartışılmasının, Yahudi Holokostu’nun tartışılmasına benzediği” ifadesine yer verildi.

İNKARCIYIM

Washington Post’a konuşan Prof. McCarthy, dönemin tarihinin karmaşık olduğunu belirterek 1.5 milyon Ermeni öldüğüne ilişkin kanıtları bulamadığını söyledi. Aynı dönemde 3 milyon Türkün de öldüğüne dikkat çeken McCarthy, “Eğer iki tarafın birbirini öldürdüğünü söylemek beni bir soykırım inkarcısı yaparsa o zaman ben bir inkarcıyım” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.