İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Talat Paşa krizi AKP´yi gerdi

AKP Grubu baskı yaptı, milletvekilleri Almanlar’ın tepkisi üzerine “Berlin Büyük Proje 2006″ya katılınmaması kararı aldı

14.02.2006

18 Mart’ta Berlin’de yapılacak “Ermeni Katliamı Yalanına Son” mitingi çağrılarında yer alan “Paris gibi alevler içinde kalmak isteniyorsa Türkiye’ye reva görülen haksız, mesnetsiz ve vicdansız muamele son bulmalıdır” ifadesi Almanya ile gerilime neden olurken projenin AKP içinde de sıkıntıya neden olduğu ortaya çıktı. AKP Yönetimi, bir grup kararı alarak “Büyük Proje 2006” kapsamında Yürütme Kurulu’nda yer alan AKP Milletvekilleri Mehmet Dülger, Nevzat Yalçıntaş ve Turan Çömez’in mitinge katılmalarını engelledi. Projenin Danışma Kurulu’nda yer alan AKP milletvekili Mehmet Dülger projeden çekildiklerini şöyle açıkladı: “Maalesef, aslında doğru da olan mülahazaralarla AKP Grubu bizlerin milletvekili sıfatımızla orda olmamıza onay vermedi. Almanlar da rahatsız olmuş. Bu bir grup kararıdır ve iktidar partisi milletvekilleri bizim orada olmamıza rıza göstermediler. Bizler de organizasyonu yapanlara durumu bildirdik. ‘Bizi affedin’ dedik. Orda bulunan isimlerle ben aynı safta yer alamam. Talat Paşa yaklaşımlarına da katılmıyorum, görüşlerini benimsemiyorum. Ayrıca Almanya’da yürüyüşler için izin alma güçlüğü var bildiğim kadarıyla.”

Denktaş hassasiyeti

Danışma Kurulu ise milletvekillerine uygulanan baskıya rağmen AKP’den katılımın yüksek olacağı görüşünde. TBMM kulislerinde projeden çekilme talimatının Başbakan Erdoğan tarafından verildiği ve bunun Proje Danışma Kurulu Başkanı’nın KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın olmasından kaynaklandığı konuşuluyor. Danışma Kurulu Üyesi CHP Milletvekili Ensar Öğüt ise “Dülger bana ‘seve seve katılırım’demişti ayrıca Aydınlık Dergisi’ne demeç vermişti. Ancak partisi girmemesini istemiş. ‘Şahsen destekliyorum ama partim istemedi’dedi” açıklamasını yaptı.

Haber: Değer AKAL

Yorumlar kapatıldı.