İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kaboğlu-Oran davası için Avrupa ayakta

Fransa’dan 700’ü aşkın aydın, Erdoğan’a mektup gönderdi: Dava, Türkiye’nin AB sürecine büyük darbe vuracak

ADNAN KESKİN

ANKARA – Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile öğretim üyesi Prof Dr. Baskın Oran, bu hafta düşünceleri nedeniyle sanık sandalyesine oturacak. Kaboğlu ve Oran, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda görevliyken hazırladıkları Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu’nda üstkimlik için ‘Türklük’ yerine ‘Türkiyelilik’ önermişti. Savcının ‘Rapor, Sevr Antlaşması’na benziyor’ suçlamasıyla TCK 301 (Türklüğü ve yargı organlarını aşağılama) ve 216. (Halkı suç işlemeye kışkırtma) maddelerden beş yıl hapislerini istediği hocaların davası Avrupa’yı da öfkelendirdi.

‘Tam bir felaket’

Davaya Avrupa’dan yönelen tepkilerin merkezi Fransa oldu. Aralarında hukuk fakültelerinin dekanları, avukatlar ve bilim adamlarının da olduğu 700’ü aşkın aydın, Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. İşte, Erdoğan’a geçen cuma günü ulaşan mektup:

“İnsan hakları konusundaki yetkinlikleriyle tanınan öğretim üyelerini, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Kararı’nın uzantısı olarak, Türkiye’de İnsan Haklarını koruma ve ilerlemesinin sağlanması için yasayla kurulan resmi bir kurum adına görüş bildirme nedeniyle hedef alan bu cezai müeyyide tehditleri, ifade özgürlüğü hakkına ve bilimsel ve üniversiteyle ilgili özgürlük hakkına ağır ve şaşılacak saldırılar teşkil etmekte. Bu saldırılar, Kaboğlu’nun düzenli davet edildiği pek çok üniversitede Türkiye’nin düşünce açılımını temsil ettiği Avrupa’da kayda değer bir telaş ve öfkeye neden olmuştur.

Türkiye’nin AB’ye girme konusu kamuoyunu derinden bölerken, bütün enerji ve yetkinliklerini insan hakları için sergileyen ve böylelikle Türkiye’nin adaylığına destek olan bu iki şahsiyetin, kendi haklarını bu kadar ağır ve kasıtlı şekilde ihlal etmenin etkisi tamamıyla bir felakettir. Avrupa ve özellikle Fransa’da, Tükiye’nin katılımı için mücadele edenlerin en sağlam argümanlarını mahvedecek niteliktedir. Bu önemli sebeplerden dolayı, isimleri aşağıdaki listede yer alan 700’ü aşkın üniversite mensubu ve entelektüeller olarak iki meslektaşımıza eksiksiz desteklerimizi sunar ve sizden, kovuşturmaların durdurulması için yetkilerinizi kullanmanızı ısrarla rica ederiz. Saygılarımızla.”

Uluslararası Anayasa Hukukçuları Derneği Genel Başkanı Cheryl Saunders’in de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e bir mektup yazarak davanın ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdiği öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.