İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya bu davayı bekliyor

Azınlık Hakları Raporu’nu yazan Prof. Oran ile Prof. Kaboğlu için açılan dava, uluslararası eleştirilerin hedefi haline geldi. Çeşitli ülkelerden 700 akademisyen, Başbakan Erdoğan’a protesto mektubu gönderip yetkilerini kullanmasını istedi

Gökçer Tahincioğlu

Türkiye, hakkında TCK’nın “Türklüğü aşağılamak” başlıklı 301. maddesinden açılan dava düşürülen yazar Orhan Pamuk’tan sonra uluslararası kamuoyunun tepkisine neden olan yeni bir dava nedeniyle eleştirilerin hedefi haline geldi.

Anayasa’da “Türklük” yerine “Türkiyelilik” kavramının kullanılmasını savunan “Azınlık Hakları Raporu”nu kaleme alan Prof. Dr. Baskın Oran’la, raporun Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda (İHDK) onaylanmasını sağlayan eski Başkan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu hakkında, TCK’nın 301 ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” başlıklı 216. maddelerinden açılan dava uluslararası tepkiye neden oldu. Çok sayıda ülkeden 700’ü aşkın akademisyen ve aydın, davayı protesto ettiklerini bildiren bir mektubu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Mektupta, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararının uzantısı olarak Türkiye’de insan haklarının korunması için kurulan resmi bir kurum adına (İHDK) görüş bildirmeleri nedeniyle Oran ve Kaboğlu’nun ceza tehdidi altında kalmaları “ifade, bilim ve akademik özgürlük hakkına ağır ve şaşılacak saldırı” olarak nitelendirildi.

Mektupta, insan haklarını Avrupa Konseyi ölçülerine uygun olarak savunan Kaboğlu ve Oran’ın kişisel haklarının ihlal edilmesi “felaket” olarak değerlendirilirken, bunun Avrupa ve özellikle Fransa’da, Türkiye’nin katılımı için mücadele edenlerin en sağlam argümanlarını mahvedecek nitelikte olduğu vurgulandı. Mektupta, Erdoğan’dan kovuşturmayı önlemesi için yetkilerini kullanması da istendi.

Chirac ve Sezer de var

Kaboğlu’nun Fransa’da ders verdiği Le Mouge Üniversitesi öğretim üyeleri de, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a gönderdikleri mektupta, “20 yıldır öğretim üyemiz olan Kaboğlu’nun yargı önüne çıkarılması kabul edilemez” dedi. Chirac da yanıtında, Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunacağını belirtti.

Uluslararası Anayasa Hukukçuları Derneği Genel Başkanı Cheryl Saunders da, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderdiği mektupta, dava konusundaki üzüntüsünü aktardı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de davayı takibe aldı.

Dış basına ilan

Fransa, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Moldova, Tunus, Belçika, İsviçre, İspanya, Fas, İran, Kanada, Almanya, İrlanda, Romanya, Yunanistan, İngiltere, Danimarka, Brezilya, Arjantin, Senegal, İsveç, Finlandiya, Kamerun, Polonya’daki üniversitelerden çok sayıda bilim adamının imzaladığı mektup yakında Fransa’da Le Monde, Figaro, Liberation gazetelerinde ilan şeklinde yayımlanacak.

Yorumlar kapatıldı.