İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kerinçsiz: Aşağılandık, Berkan: Şov yaptınız

AB tarafından dikkatle izlenen ve arbedeyle biten ‘Ermeni Konferansı Davası’ TV’ye taşındı. Lagendijk: AB kışkırtılıyor. Kerinçsiz: İstiklal Mahkemesi gerekebilir. Berkan: Dava ‘şov’ oldu

RADİKAL – İSTANBUL – Avrupa Birliği-Türkiye Ortak Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan ve Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, dün 32. Gün programı için bir araya geldi.

Bir gün önce trafiği kapatan olağanüstü güvenlik önlemleri altında başlayan, yargıç ve yargılananları ülkücü avukatlarca ‘tehdit edilmesi’ ve arbede ile biten bir ‘Ermeni Konferansı Davası’nda bir araya gelen üçlü, bu kez ‘sakin’ bir ortamda görüşlerini dile getirdi. Lagendijk, beş gazetecinin yargılandığı önceki günkü duruşmada yaşanan gerginliğin kendisini şaşırtmadığını anlatarak şöyle konuştu: “Pamuk davasında olanlardan ötürü önlem alınmış. Geçen sefer arkadaşlarımdan biri itilip kakıldığı için bana altı koruma verildi.”

Ladendijk, Kerinçsiz’in eylemcilerle hemfikir olduğunu vurgulayarak, “Brüksel, yargıya karışmasın, diyorlar. Yabancıların mahkemede olmasını istemiyorlar. İçeridekilerle dışarıdakilerin benzerliği var” dedi.

Hassas zamanlamalar

Kerinçsiz’in, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesini istemeyenleri temsil ettiğini anlatan Lagendijk, şöyle devam etti:

“Hakkımda dava açıldığında Avrupa Parlomentosu’na ‘Lütfen, genelge yayımlamayın’ dedim. Çünkü Kerinçsiz, bunu istiyor. Neden altı ay öncesine kadar yoktu. Bunu tesadüfen yapmıyor. Çok akıllıca hareket ediyor. AB’yi nasıl kışkırtacağını çok iyi biliyor. AB’de birçok taraftarı var. Onlar da Türkiye’nin modernleşmesi ve gelişmesini istemiyor. Türkiye’ye AB’yi istemeyenler beni, Pamuk ve Berkan’ı kullanarak, bu ülkede hiçbir şeyin değişmediğine dair imaj yaratıyorlar ve bu, Türkiye’yi istemeyen Avrupalıların elinde koz oluyor.” Kerinçsiz ise konuşmasında Lagendijk’ın Türkiye’yi bölmek istediğini ileri sürdü.

Kerinçsiz “Ordu ile ilgili açıklaması bir hakaret ve saldırıdır. Doğrudan aşağılamadır. Ben AB’ye karşıyım. Mütareke komiserleri gibi yargımızı etkiliyorlar. Yasama, yürütme ve medyayı ele geçirdiler, şimdi de yargıyı tasfiye etmek istiyorlar. Biz sömürge değiliz. AB bize böyle bakıyor” dedi.

‘301. madde kalmalı’

Kerinçsiz, 301. maddenin kaldırılmamasını, aksi takdirde yeniden İstiklal Mahkemelerini kurma ihtiyacını doğuracak karışıklıkların meydana gelebileceğini ekledi.

Polislerin arasından duruşma salonuna giderken utandığını belirten Berkan sokağa siyasi mesaj verilmesine dikkat çekti.

‘Siyasette centilmenlik dışı tavır’

Berkan, “Kerinçsiz ve arkadaşları, hukuki yanı ön planda tutarak, siyasi mücadele yürütüyor. Bu, yasalar içinde yapılmalı. 1970’lerin ortamına geri dönülmemeli. Davanın sonucundan çok, salı günkü o duruşmanın kendisiydi önemli olan. Şov buydu. Suç duyurularının çoğunu kaybettiler aslında. Kerinçsiz siyaset yaparken, centilmenlik dışı hareketlerde bulunuyor” diye konuştu. Birand’ın sunduğu program bugün Kanal D’de yayımlanacak.

Yorumlar kapatıldı.