İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TRABZON´DAKİ KATOLİK RAHİBİ KATLEDİLDİ


Güvenlik güçleri Rahip Andrea’nın cesedini kiliseden çıkarırken…

HÜRRİYET/MİLLİYET/DHA/05/02/2006 – Trabzon’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nin din görevlisi, kilisenin içinde tabancayla vurularak öldürüldü. Polis, kaçan 17- 18 yaşlarındaki saldırganı arıyor.

Gazipaşa Mahallesi’ndeki Santa Maria Katolik Kilisesi’ne saat 15:45 sıralarında gelen kimliği henüz belirlenemeyen saldırgan, kapının zilini çaldı. Kapıyı açan İtalyan Rahip Andrea Santoro’ye (60) tabancayla ateş eden saldırgan koşarak kaçtı. Rahip Santoro, yaşamını olay yerinde yitirdi.

İhbar üzerine olay yerine gelen polis, kilisenin din görevlisinin olay yerinde öldüğünü belirledi. Çevre sakinleri, polise silah sesinin ardından siyah montlu, siyah pantolonlu 17- 18 yaşlarında bir gencin koşarak kaçtığını söyledi. Geniş çaplı operasyon başlatan polis, saldırganı yakalamaya çalışıyor.

Cinayet işlenen kilisede bugün pazar ayini yapıldığı ve ayine katılanların kiliseden ayrılmasından sonra olayın meydana geldiği belirtildi.Trabzon Adli Tıp Şube Müdürü Mustafa Gündüz, yaptığı açıklamada, ilk belirlemeye göre Santaro’nun göğsünden aldığı kurşun sonucu öldüğünü belirtti.

VALİ: SALDIRIYI KINIYORUZ

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, silahlı saldırı sonucu öldürülen Sancta Maria Katolik Kilisesi’nin rahibi Andrea Santaro’nun, geçmişte misyonerlik faaliyetleri gerekçesiyle tehdit edilme, eleştirilme olayı olduğunu bildirdi ancak bir din adamına karşı girişilmiş saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Yavuzdemir, “Bir din adamına karşı girişilmiş saldırıyı kınıyoruz” dedi. Zanlıyı yakalamak için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Yavuzdemir, “Bu olay Trabzon ve Trabzon halkına zarar verecek bir harekettir. Olayın görgü tanıkları var. Polis, görgü tanıklarının beyanı doğrultusunda zanlıyı yakalamak için çalışıyor” dedi.

Papaz Andrea Sentore’nin, başta Danimarka olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Hz. Muhammed’in karikatürünün yayımlanmasına tepki olarak provokasyon amacıyla öldürüldüğü ihtimali üzerinde duruluyor.

5 YILDIR TÜRKİYE’DE GÖREVLİ

Santa Maria Katolik Kilisesi’nin rahibi Andrea Sentore’nin 5 yıl önce Türkiye’ye geldiği, 3 yıl Mardin’de görev yaptıktan sonra 2 yıl önce de Trabzon’a geldiği belirtildi.

Çevre sakinleri Papaz Santoro’yi “Çok iyi bir insandı. Kimseyle bir problemi yoktu. Herkes tarafından sevilip, sayılan bir kişiydi. Yeğeniyle birlikte kendi halinde yaşardı” diye tanımladı. Santa Maria Katolik Kilisesi, Sultan Abdülmecid’in emriyle 1869- 1874’de Trabzon’a gelen yabancıların yararlanması için yaptırılmıştı. Kilisede zaman zaman, yoksullara yemek dağıtımı yapılıyordu.

RAHİBİN ÖLDÜRÜLMESİNİN NEDENİ KARİKATÜRLER OLABİLİR

İtalyan ulusal haber ajansı ANSA, Trabzon’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren İtalyan Rahip Andrea Santoro’nin öldürülmesinin, Batı basınında yer alan karikatürlerden duyulan rahatsızlıkla da ilgili olabileceğini ileri sürdü.

“Rahibin öldürülmesinde İslamcı parmağı da ihtimal dışı değil” başlığıyla yayımlanan haberde, söz konusu iddia, İskenderun’da “Anadolu Papalık Temsilcisi” sıfatıyla görev yapmakta olan Katolik Episkopos Luigi Padovese’den alınan bir beyanata dayandırıldı.

ANSA, Episkopos Padovese’nin telefonla verdiği beyanatta, Trabzon’da işlenen cinayetin karikatürlere İslam dünyasında duyulan tepkilerle ilintili olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık olarak, “Rahibin öldürülmesi bununla da bağlantılı olabilir. Olay henüz aydınlatılmadığı için hiçbir şey ihtimal dışı değil” dediğini yazdı.

Haberde, rahibin öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın halen sürmekte olduğu da hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: “Ancak cinayetin neden işlendiği şu an itibarıyla henüz kesinleşmiş değil. Karikatürler nedeniyle Batı karşıtı gösteriler Türkiye’de de yapılmış olmakla birlikte, bu ülkedeki Katolik cemaatine yönelik herhangi bir tehdit söz konusu olmamıştı. Türk polisinin katili arama çalışmaları sürüyor.”

ADALET BAKANINDAN KINAMA

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Trabzon’daki rahibin öldürülmesiyle ilgili olarak, “Cinayetin bir mabette ve din adamına karşı işlenmiş olmasını büyük nefretle kınıyoruz. Hükümet olarak ve Türk Halkı olarak cinayetleri, şiddeti asla tasvip etmemiz mümkün değildir” dedi.

Çiçek, hükümet adına Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Trabzon’da Sancta Maria Katolik Kilisesi’nin İtalyan Rahibi Andrea Santaro’ya yönelik saldırıdan hükümet olarak büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Çiçek, şunları kaydetti:

“Cinayetin bir mabette ve din adamına karşı işlenmiş olmasını büyük nefretle karşılıyor ve kınıyoruz. Hükümet olarak ve Türk halkı olarak cinayetleri, şiddeti asla tasvip etmemiz mümkün değildir. Sebebi ne olursa olsun ve ne amaçla kim tarafından işlenirse işlensin bunları makul ve meşru görmemiz, olayı anlayışla karşılamamız asla mümkün değildir. Olay emniyet güçlerimiz ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığımızla birlikte çok yönlü olarak soruşturulmaktadır. Olayın varsa bağlantıları, kimin tarafından ve niçin işlendiği araştırma sonucunda ortaya çıkacaktır. Hükümet olarak bu cinayetin gerçek yönlerinin ortaya çıkarılması için her türlü çaba gösterilmektedir.”

Yorumlar kapatıldı.