İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Tarafsız bir ülkede uzmanlarla tartışalım’

İngiltere’deki kampanyayı yürütenlerden Lord Avebury, konunun tarafsız bir ülkede uzmanlarla tartışılması teklifi yaptı.

Zaman’a konuşan Lord Avebury, TBMM’nin mektubuna şaşırmadığını, bilakis konuyu gündeme getirdiği ve meseleyi tartışmaya açtığı için “memnun” olduğunu söyledi. Mektubu çok dikkatli bir üslupla kaleme aldıklarını sık sık vurgulayan Avebury, “Biz kendimizi sadece Mavi Kitap’la sınırlı tutmaya çalıştık. 1915-1916’da olanlarla ilgili tartışmaya girmedik.” dedi. “TBMM mektubuna cevap vermek için neden bu kadar geciktiniz?” sorusuna ise Lord Avebury, “İngiliz Parlamentosu’ndan resmi bir cevap alabilmek için çok uğraştık. Parlamento başkanı ile yazışmalarımız oldu. Ancak başkan, meselenin siyasi bir konu olduğunu ve müdahil olmak istemediğini netleştirdi. Sonra arkadaşlarımızla ‘sessiz kalırsak Türk iddialarını kabul etmiş olur muyuz’ diye tartıştık ve sonuçta sessiz kalmamamız gerektiğine karar verdik. Bütün bunlar zaman aldı.” karşılığını verdi. Ermeni lider Robert Koçaryan’ın Başbakan Erdoğan’ın konuyu tartışma teklifini reddettiğinin hatırlatılması üzerine Lord Avebury, “Kafanıza silah dayanmışsa tabii ki bunu kabul edemezsiniz. Türkiye öncelikle Ermenistan’a uyguladığı ambargoyu kaldırmalı. Ancak ondan sonra böyle teklifler anlamlı olabilir.” diye konuştu. TBMM’nin mektubu geri çekmeyi reddetmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise Lord Avebury, “Öncelikle TBMM’nin ortak yuvarlak masa teklifimizi kabul etmesini bekliyoruz. TBMM’nin tepkisine göre bir sonraki adımımıza karar vereceğiz.” dedi.

Mavi Kitap’ı şerheden Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Ara Sarafian da Zaman’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Mavi Kitap konusunda geri adım atmaması durumunda İngiltere’nin, meseleyi “resmi” düzeyde ele alacağını ve Ankara’nın hoşuna gitmeyecek bir tepki vereceğini savundu.

30.01.2006

Yorumlar kapatıldı.