İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni temsilcinin Türkiye kompleksi

Geçen hafta Strasbourg’da yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantılarında Türkiye’yi temsil eden 12 kişilik Türk Parlamenter grubu, bir hafta boyunca adeta arı gibi çalıştı. Avrupa Konseyi’nde iki komisyon başkanlığı ve çok sayıda raportörlük elde eden Türk milletvekillerinin hepsi değilse bile, yabancı dil bilen büyük bir bölümü önemli işlere imza attı.

TÜRKLER ÇALIŞTI

Türk milletvekilleri, bir hafta içinde, Batı Trakya Türklerine baskı yapan Yunanistan’ı ve terörist Fehriye Erdal’ı iade etmeyen Belçika’yı Avrupa Konseyi’ne şikayet etti; KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması için hazırladıkları deklarasyona 80 imza topladı. Almanya’da Müslümanlara uygulanan ‘vicdan testi’nin yanlışlığı konusunda da bakanlar komitesine soru yönelttiler.

En önemlisi; Avrupa Konseyi’nin, Azeri milletvekillerinin yetki belgelerini iptal etmesine engel oldular. Türk ve Azeri milletvekilleri büyük bir dayanışma örneği gösterdiler.

CHP’li Gülsüm Bilgehan’ın, ‘Avrupa’daki kadın göçmenlerin durumu’ ile ilgili hazırladığı rapor, Meclis’te büyük bir beğeniyle kabul edildi. Ermeni milletvekilleri, her zaman olduğu gibi, Türkiye karşıtı tavırlarını sergilerken, zaman zaman gülünç durumlara düştüler.

ERMENİ HEP REDDETTİ

Gülsüm Bilgehan’ın raporu üzerine konuşan yabancı milletvekillerinin hemen hepsi, Bilgehan’ı, yaptığı ‘güzel çalışmadan’ ötürü teşekkür ederek, tebrik etti. Ancak, raporun oylanması sırasında, salonda bulunan bir milletvekilinin, sürekli ‘red’ oyu vermesi, genel kurul salonunda gülüşmelere neden oldu. Sadece Türkiye karşıtı olduğu için, Gülsüm Bilgehan’ın raporuna sürekli red oyu veren kişi, Ermeni milletvekili Karen Karapetyan’dan başkası değildi…

SEN KARIŞMA!

Avrupa Konseyi Meclisi toplantısının son gününde, komünist rejimlerle ilgili bir rapor üzerinde konuşmalar yapıldı. Konuşma sırası Ermeni bir milletvekiline gelince, ayağa kalkan milletvekili, rapor üzerinde konuşmak yerine, Türkiye’ye hakaretler yağdırmaya başladı. Gündemle alakası olmadığı halde, ‘sözde Ermeni soykırımı’nı anlatmaya başlayan Ermeni milletvekilinin hemen arkasında oturan CHP’li Ali Rıza Gülçiçek dayanamadı ve Türkçe olarak ‘Otur yerine,

bunun konuyla ne alakası var!’ diye itiraz etti. Ancak Türkçe ne söylendiğini anlayan Ermeni milletvekili, CHP’li Gülçiçek’e, İngilizce olarak ‘Sen karışma’ dedi, konuşmasını sürdürdü. Daha sonra başkan tarafından konuşması kesilen Ermeni milletvekilinin adının Demirciyan olduğu öğrenildi.

AKP’Lİ MEVLUT ÇAVUŞOĞLU: Asıl sen yalan söylüyorsun!

GÖÇ ve Mülteciler Komisyonu Başkanı AKP Antalya milletvekili Mevlut Çavuşoğlu, Konsey’in yıldızları arasındaydı. Azerbaycan seçimlerinin geçerli olmadığını öne süren İsviçreli Andreas Gross başta olmak üzere, bir grup milletvekili, Azerbaycan’dan gelen milletvekillerinin yetki belgelerini onaylamak istemedi. Bu tartışma büyük kavgalara neden oldu.

Genel Kurul’da, Azerbaycan’daki seçimlerin dürüst yapıldığını anlatmaya çalışan bir Azeri milletvekiline İsviçreli Andreas Gross, ‘Yalan söylüyorsun’ diye bağırınca, AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu müdahale etti. Gross’a, böyle konuşamayacağını ve konuşan milletvekiline hakaret edemeyeceğini hatırlattı. Çavuşoğlu, Azerbaycan seçimlerinde raportör olan İsviçreli Andreas Gross’un, daha önce hazırladığı raporda, seçimlerin kurallara uygun olarak yapıldığını söylediğini hatırlatarak, yalan söyleyenin kendisi olduğunu iddia etti.

ÇEK VEKİLİ UYANDIRDI

Tartışma denetim komisyonuna havale oldu. Burada yapılan oylamada Azeriler, oylamayı kaybetmek üzereydi. Oylama sırasında, AKP’li Çavuşoğlu’nun gözüne, uyuyan Çek Cumhuriyeti milletvekili takıldı. Uyuyan milletvekilinin uyandırılarak oy kullanmasını isteyen Mevlüt Çavuşoğlu’na, Komisyon Başkanı Gross, ‘Oylamaya müdahale etmeyin’ diye çıkıştı. Ancak Çavuşoğlu, biraz da sesini yükselterek, oylamaya müdahale etmediğini, sadece uyuyan bir milletvekilinin uyandırılmasını istediğini hatırlattı. Daha sonra uyandırılan Çek milletvekili, Azeriler lehine oy kullandı; Azerbaycan’dan gelen milletvekillerinin yetki belgelerinin iptal edilmesi önlendi.

Emin Varol / STRASBOURG

Yorumlar kapatıldı.