İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mavi kitabın yazarından müthiş itiraf

Ermeni iddialarında dayanak olan kitabın yazarı, bilgilerinin sağlam olmadığını söylemiş

ANKARA ANKA

Ermeni soykırımı iddialarında Türkiye’ye karşı yürütülen faaliyetlerin başlıca dayanağını oluşturan “Mavi Kitap”ın yazarı Arnold Toynbee’nin müthiş bir itirafı ortaya çıktı.

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, “Arnold Toynbee’nin Ermeni Sorununa Bakışı” adlı kitabında, Toynbee’nin 23 Haziran 1916’da Oxford Üniversitesi’nden Prof. Margloioth’a yazdığı mektubu yayımladı. Özdemir mektubu “şoke edici ve müthiş itiraf” olarak değerlendirirken, Mavi Kitap’ın “Daha doğarken ne kadar çürük olduğunun bizzat yazarı tarafından itirafı” olduğunu dile getirdi. Toynbee’nin Margloiouth’a yazdığı mektup şöyle:

“Sayın Profesör Margoliouth; 1915’te Ermenilerin gördüğü muameleyle ilgili belgelerden oluşan kapsamlı bir derleme için yazdığım giriş yazısını ilişikte gönderiyorum. Vakit ayırıp göz atarsanız ve gerçekler hakkında göze batan hatalı bir ifade veya yanlış, noktalar varsa afişe etmenizi rica ediyorum. Benim konu hakkındaki bilgimin büyük bölümü pek sağlam değil ve ikinci ağızdan edinilmiş bilgilerden oluşuyor. Bu ricayla sizi rahatsız etmekte tereddüt ettim, ancak belgeler ‘Devlet Mavi Kitap’ı olarak yayınlanacak, onun için de yayınlanırken tarihsel doğruluk taşındığından emin olmamız çok önemli.”

Yorumlar kapatıldı.