İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DIŞİŞLERİ BAKANLARININ BULUŞMASI TAMAMLANDI

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının Londra buluşması gerçekleşti. AGİT Minsk Komisyonu’nun konuya ilişkin gündemi aynı zamanda farklı yorumlara da kaynaklık etti.

Rusya devlet başkanı eski Dağlık Karabağ konusundaki yetkili temsilcisi, AGİT Minsk Grubu eski Rus eşbaşkanı Vladimir Kazimirov “Panarmenian.net” internet sayfasının OpenArmenia.com forumuna on-line yaptığı açıklamada, taraflara hiçkimsenin barış gücü yerleştirilmesi konusunu şart koşmadığını, ancak tarafların kendi aralarında anlaşarak bu anlaşmaya sadık kalabilirler mi? sorusunu da sordu.

Kazimirov 15 yıl içinde yapılan 3 anlaşmadan, sadece birinin (ateşkese ilişkin olanı) korunduğunu ifade etti ve taraf devlet başkanlarının buluşmasından o ölçüde umutlu olmadığını ancak AGİT Budapeşte zirvesi Minsk Grubu eşbaşkanlarının talimatıyla müzakerelerin, çatışmanın tüm taraflarının katılımıyla gerçekleştirileceği yaklaşımının varolduğunun da altını çizdi.

Kazimirov müzkere formatının belli olduğunu ifade ederken, Azeri “Trend” Ajansının verdiği habere göre; Azerbaycan devlet başkanı Çalışma Grubu Dış ilişkiler sorumlusu Navruz Mamedov, Azerbaycan yönetiminin AGİT Minsk Grubu çalışmalarından memnun olmadığını kaydetmekte.

Mamedov; Minsk Grubunun 2005 yılı içinde biraz aktifleştiğini, bölgeye birkaç ziyaret ve taraf devlet başkanları ve dışileri bakanlarıyla 2 kez görüştüklerini ifade etti ve çoklarının 2006 yılında sorunu halletmenin olası oladuğu yönünde umutlarını ifade ettiğini belirtti.

Mamedov 2006 yılında belli bir ilerlemenin olası olduğunu ancak bu yıl Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanlarının buluşması sonrasında herhangi bir anlaşmanın imzalanmasını gerçekçi görmüyor.

Karabağ sorunu konusunda umut verici açıklamalarda bulunan Rusya Dışileri Bakanı Sergey Lavrov “Trend” Ajansına ayaptığı açıklamada, birkaç gün içinde Putin-Koçaryan buluşmasının gerçekleşeceğini, Şubat ayında ise Putin’in Azerbaycan’ı ziyaretinin öngörüldüğünü ve Rus tarafının bu yıl müzkerelerde ilerleme kaydedilmesi için burada da konuyu gündeme taşıyacağını beyan etti.

Lavrov, Ermenistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının, AGİT Mensk Grubu eşbaşkanlarının teklifini kabul ederek Şubat ayındaki buluşmayı kabul ettiklerini de belirtti.

Ağavni Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.