İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerden 2 bankaya dava

ABD nin Kaliforniya eyaletinde bir grup Ermeni, sözde soykırımda ölen Ermenilerin hesaplarına el konduğu iddiasıyla Alman Bankaları Deutsche Bank ve Dresdner Bank’a karşı dava açtı.

SELİM ATALAY

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

Güncelleme: 00:06 14 Ocak 2006 Cumartesi

NEW YORK – Davada Ermeniler, 1915 ve öncesinde Anadolu’daki Ermenilerin paralarını bu iki bankaya yatırdıklarını, toplu ölümlerden sonra bu bankaların paraları varislere vermediğini öne sürüyor.

Davacılar, Almanya’nın Yahudi soykırımındaki rolünü vurgulayarak Alman hükümetinin Ermenilere de ‘ihanet ettiği’ görüşündeler. Dava aynı zamanda Yahudilerin yakın zamanda İsviçre bankalarından kazandığı tazminat davalarını örnek alıyor.

İddiaya göre Ocak 1916 da ‘soykırım’ sürerken Osmanlı hükümeti bütün banka ve mali kuruluşlardaki Ermeni hesaplarını dondurdu. Bu süreçte 6 milyon pound Osmanlı altını, nakit para ve mücevhere el kondu. Daha sonra bu paralar Deutsche ve Dresdner Bankalarına aktarıldı ve iki Alman bankası bu paraların Ermeni parası olduğunu biliyordu.

Davacı Ermeni avukatlar kısa süre önce sigorta şirketleri New York Life ve AXA’ya karşı benzer gerekçelerle dava açmışlar ve o davalar sigorta şirketlerinin mahkeme dışında 37,5 milyon dolarlık ödemeyi kabul etmesiyle düşmüştü.

Ermeniler dava dolayısıyla Los Angeles’ta Deutsche Bank önünde gösteri yaptılar. Deutsche Bank Amerika yetkilileri NTV ye şu aşamada yorum yapmayacaklarını söylediler.

Yorumlar kapatıldı.