İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıfta AB´ye uyum

Hükümet, AB’nin tepkisi üzerine azınlık mallarıyla ilgili tavrını değiştiriyor

HİLAL KÖYLÜ

ANKARA – AB’nin tüm uyarılarına rağmen azınlık mallarını garantiye almayan Vakıflar Yasa tasarısını TBMM’ye sunan iktidar, Brüksel’in, “Bu tasarıyı reform saymayız” mesajı üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. Hükümet AB’ye, üçüncü şahıslara geçmiş azınlık mülklerinin sahiplerinin mağduriyetini gidermeye yönelik çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Malların iadesinden çok, tazmin yoluyla mağduriyeti giderme formülü üzerinde duran AKP’nin, Dışişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve AB Genel Sekreterliği’ni harekete geçirdiği öğrenildi.

AİHM stresi etkili oldu

AKP’nin, Vakıflar Yasa tasarısında yeni düzenleme yapmak için harekete geçmesinde ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) stresi’ etkili oldu. “Bu stresten kurtulmamız gerekiyordu. Bir tasarının yasalaştıktan sonra ağır şekilde eleştirilmesi hükümete puan kaybettirirdi” diyen bir AKP yetkilisi, AİHM’nin azınlık davaları yüzünden Türkiye’yi yüklü tazminatlara mahkûm etmesinin maliyetinin de ağır olacağına dikkat çekti. Dışişleri’nin hesaplarına göre azınlık vakıflarının AİHM’de dava kazanmaları durumunda Türkiye, 25 milyon avrodan fazla tazminat ödemek zorunda kalacak. Çünkü Türkiye, AİHM’de azınlık vakıflarının yaptığı başvurular sonucu açılan davalarla taraf olarak ilgilenirken, savunma aracı olarak sadece Vakıflar Yasası’nı kullanacak. Yasanın Türkiye adına ‘kurtarıcı’ olması için, üçüncü şahıslara geçmiş vakıf mallarının ya geri dönüşünü sağlaması ya da mal sahiplerine tazminat yolunu öngörmesi gerekiyor.

Ankara’nın yeni yöneliminden AB memnun. AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, “2006’da Ankara’da reform uygulamaları daha da hızlansın umuyoruz. Hükümetin atacağı her adımı destekliyoruz” derken, Vakıflar konusunu yakından izleyeceklerini belirtti.

Kretschmer: Bekleyip göreceğiz

Müzakere sürecinin ‘teknik’ yönünün ağır basmasından ötürü bazen hükümetlerde motivasyonun düştüğüne dikkat çeken Kretschmer, “Olsun, görelim. Bu noktadan sonra, atılacak adımlar çok önemli. Hep beraber bekleyeceğiz ve göreceğiz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.