İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soruşturmalar Türkiye Karşıtlarına Yarıyor

Hollanda Volkstrant gazetesi, Lagendijk ve Pamuk soruşturmalarının Türkiye’nın AB üyeliğine karşı çevrelerin ekmeğine yağ sürdüğünü yazdı: Üyeliğine karşı çıkanlar, TCK 301. maddeyi Türkiye’nin AB’ye uygun olmamasının kanıtı olarak gösteriyor.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

29/12/2005 İclal AKÇAY

——————————————————————————–

BİA (Amsterdam) – Amsterdam’da yayınlanan sol eğilimli Volkskrant’ın Brüksel kaynaklı haberinde, Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu üyesi Joos Lagendijk hakkında, “Türk Silahlı Kuvvetlerini incitir nitelikli” sözlerinden ötürü İstanbul’da soruşturma açılmasına karar verildiği aktarılıyor.

Gazete, Silahlı Kuvvetler aleyhinde konuşmanın Türkiye’de suç olduğunu belirtiyor.

Söz konusu haber basında büyük bir yer tutmamakla beraber, İnternet sitelerinde Türkiye’deki haklar ve özgürlüklerin kısıtlanması konusunu yeniden gündeme getirdi.

Lagendijk haberi, aşırı milliyetçi grupların girişimleriyle bağlantılandırılırken, yazar Orhan Pamuk hakkında soruşturma açılmasına neden olan avukatların da aynı kişiler olduğuna dikkati çekildi.

Lagendijk ve Pamuk soruşturmaları, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine uygun olup olmadığı soruları, bir kez daha tartışma konusu oldu.

Haberde, aşırı milliyetçi avukat Kemal Kerinçsiz’in hakkında suç duyurusunda bulunduğu Orhan Pamuk’un bir gazeteye, Türklerin 20. yüzyılın başlarında yaklaşık bir milyon Ermeninin topluca öldürülmesi konusunda sorumluluğunu kabul etmesi gerektiği yolunda yaptığı açıklamadan ötürü soruşturmaya uğratıldığı kaydediliyor.

Volkskrant, Ermeni meselesinin Türkiye’de hâlâ tabu olduğunu belirtirken, Lagendijk’ın, Pamuk aleyhindeki davayı izlemek üzere gittiği Türkiye’de yaptığı açıklamaklarla benzeri akıbete uğramasının hayli ironik olduğunu ekliyor.

Lagendikj hakkında soruşturma açılmasının nedeninin, ordunun PKK ile olan savaşın bitmesini istemediği yolundaki yorumu olduğu belirtilirken, şu anda durumun belirsizlik taşıdığı, Lagendijk’ın da bu konuda, savcının davayı düşüreceğini tahmin ettiğini söylediği aktarılıyor.

Suçlamanın temelini oluşturan, Türk devleti ve devlet kuruluşlarına ilişkin incitici sözleri suç sayan yasa, gazete haberine göre, Türkiye’nin müzakereleri halen devam eden AB üyeliğine karşı çıkanlarca, bu ülkenin üyeliğe uygun olmayışının kanıtı olarak gösteriliyor.

Türkiye’nin gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde AB üyesi olması gerektiği görüşünde olan Lagendijk da söz konusu yaşanın iptal edilmesinden yana:

“Bu yasa varoldukça, görüşmeleri çıkmaza sokmak isteyenler tarafından kullanılacaktır.”

Lagendijk, kendisine yönelik girişimin arkasında da söz konusu motifin yer aldığını söyledi. Gazete, Kerinçsiz’in, Türkiye’nın AB üyeliğine karşı olmasıyla tanındığını aktardı.

Haberde ayrıca, Lagendijk’in AB sınırları içinde geçerli olan dokunulmazlık statüsünün Türkiye’de geçerli olup olmadığı konusunun halen belirsizlik taşıdığı da yer alıyor. (İA/TK)

Yorumlar kapatıldı.