İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan Pamuk için takipsizlik kararı

Yazar Orhan Pamuk hakkında, Almanya’da bir gazeteye verdiği demeçte, Türk ordusunu aşağılamak iddiasıyla başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcı, demecin fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesine karar verdi.

NTV

Güncelleme: 12:05 tsi 29 Aralık 2005 Perşembe

İSTANBUL – Yazar Orhan Pamuk’un 20 Ekim 2005 tarihinde Almanya’da Die Welt gazetesine verdiği demeç üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma tamamlandı.

Basın Savcısı Turgay Evsen tarafından yürütülen soruşturmada, Orhan Pamuk’un sözleri, İnsan Hakları Sözleşmesinin fikir özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi kapsamında değerlendirilerek hakkında takipsizlik kararı verildi. Savcılığa yazılı ifade gönderen Pamuk da, “Ben fikir özgürlüğümü kullandım. Takisizlik kararı verilmesini istiyorum” dedi.

Orhan Pamuk, Almanya’da bulunduğu sırada gazeteye verdiği demeçte, “AKP’yi Türk demokrasisi için tehdit olarak görmüyorum. Maalesef tehdit daha çok demokratik gelişmeyi engelleyen ordudur” demişti.

Hukukçular Birliği üyesi bir grup avukat da bu konuşma nedeniyle Pamuk hakkında, “Ordunun demokrasiyi tehdit ettiğini söylüyor” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.