İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Guardian’dan ‘soykırım tavsiyesi’


Guardian yazarı George Monbiot, “Türkler İngilizlerin geçmişteki zulümleri reddetme yöntemini öğrenemedi” başlıklı yazısında, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddiaları konusunda hatalı bir yol izlediğini öne sürdü.





NTV-MSNBC

Güncelleme: 10:57 TSİ 27 Aralık 2005 Salı

LONDRA – İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin bugünkü sayısında, Orhan Pamuk davası ve Ermeni soykırımı tartışmaları değerlendirildi.



George Monbiot imzalı yorum yazısında, davayla ilgili haberlere bakıldığında, Türkiye’de kanunların çağdışı bir şekilde acımasız ve şaşırtıcı derecede aptalca olduğu ifadelerine yer verildi.



“Ermeni soykırımıyla ile ilgili tartışmaları daha da fazla gündeme getirecek tek şey herhalde ülkenin en ünlü yazarını bu mesele hakkında konuştuğu için yargılamaktır” diyen yazar, ülkesi İngiltere’nin de sömürgeci geçmişinin hatalarla dolu olduğunu, buna rağmen çoğu İngilizlin bu geçmişten tamamen habersiz olduğuna dikkat çekti.



‘HERKES İSTEDİĞİNİ SÖYLERSE, GEÇMİŞ UNUTULUR’

İngiliz kültürünün temelinde geçmişte yapılan hatalardan değil, ülkenin faydalarından bahsetmek olduğunu belirten Monbiot, Türkiye’ye de aynı yöntemi izlemesi tavsiyesinde bulundu.



George Monbiot yazısında, “Türkiye’nin şimdi Orhan Pamuk davası ile tehlikeye giren AB üyeliği, geçmişteki zulümlerle hesaplaşmasını değil, yazarlarının bu konuda öfkelenmesine izin vermesini gerektiriyor. Eğer Türk hükümeti, Ermeni soykırımının unutulmasını istiyorsa, sansürleyen yasaları bir kenara bırakarak herkesin istediğini söylemesine izin vermeli. Böylece artık geçmiş onları rahatsız etmeyi bırakır” ifadelerini kullandı.



Yorumlar kapatıldı.