İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkozy tarihçilerin `Ermeni soykırımı yasası iptal edilsin´ bildirisini inceletecek

Fransa İçişleri Bakanı, demeç verdiği Liberation muhabirlerine çıkıştı: ‘Bunlar soru mu yoksa militanca deklarasyonlar mı?’

23.12.2005

Fransa İçişleri Bakanı ve iktidardaki UMP’nin lideri Nicolas Sarkozy, Fransa’da ‘Ermeni soykırımı yasası’ dahil, tarihle ilgili tüm yasaların iptali için ortak bildiri yayımlayan 19 tarihçinin çağrısının incelenmesi için “parti başkanı’ sıfatıyla, bir hukukçu görevlendirdiğini açıkladı.

Sarkozy, Liberation gazetesine ‘gerginlik içinde’ verdiği röportajda, ülkenin önde gelen 19 tarihçisinin ‘Tarihe Özgürlük’ başlıklı bildirisinin ardındaki savların araştırılması için hukukçu Arno Klarsfeld’i görevlendirdiğini ve kendisinden, ‘kanun, tarih ve hafıza ödevi’ konularına ilişkin detaylı bir çalışma hazırlamasını istediğini söyledi. Liberation gazetesinin haberinine göre, Sarkozy’nin görevlendirdiği hukukçu, aralarında sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasalar da bulunan bir dizi kanun üzerinde de çalışacak.

Hukukçuya yazdığı mektupta Sarkozy, bu çalışmanın, Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre’nin çalışmasına ‘eşlik etmesi’ni istedi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Debre’nin son günlerde Fransa’da devam eden bu tartışma konusunda ‘kolları sıvamasını’ istemişti.

BANLİYÖ OLAYLARINDA NEDEN ‘AYAK TAKIMI’ DEDİĞİNİ ANLATTI

Sarkozy, Fransa’nın merkez sol eğilimli gazetelerinden Liberation’a verdiği özel röportajda, genel olarak banliyö olayları ve banliyölerden yetişen ünlü futbolcu ve şarkıcıların girişimlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Gazetenin 3 muhabirinin gerçekleştirdiği röportajda, sorulardan pek memnun kalmayan ve zaman zaman “Asıl sizin bu sorulardan utanmanız gerekir” şeklinde çıkışlar yapan Sarkozy, “Bunlar soru mu, yoksa militanca deklarasyonlar mı?” sözleriyle tepkisini gösterdi.

Sarkozy, banliyö olaylarında büyük tepki çeken ‘racaille’ (ayaktakımı, hergele) sözünü nasıl sarfettiğini de ilk kez anlattı: Sarkozy, bu sözü ettiğine ilişkin TV kaydının kesilerek ekrana getirildiğini öne sürerken, Argenteuil banliyösünü ziyaretinde, Mağrep kökenli bir kişinin, evinin bulunduğu birinci kattan kendisine, “Bizi bu hergele, ayak takımından kurtarın. Korkuyoruz” diye seslendiğini, kendisinin de “Evet bayan. Bana güvenin. Sizi bu hergele, ayak takımından kurtaracağız” dediğini aktardı.

Nicolas Sarkozy, kendisine eleştiriler yönelten banliyö kökenli Fransız milli takım oyuncusu Lilian Thuram ve baliyölerde yetişmiş sanatçıları da eleştirerek, “Ben banliyölerde ne olup bittiğini onlardan iyi biliyorum” dedi.

‘NE ZAMAN REKLAMINI YAPSA, KARŞI REKLAMINI DA YAPMIŞ OLUYOR’

Öte yandan, Liberation’un geçmişteki kendisini eleştiren yayınları ve röporajdaki sorularından rahatsız olan Sarkozy, gazetecileri ‘yobaz, dar görüşlü’ olarak niteledi.

Özellikle röportaj sırasında Sarkozy’nin sağ politikalar izlediği ve aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen’in seçmenlerine yönelik vaatleri ile Le Pen’e ilişkin sorular Sarkozy’yi kızdırdı. Sarkozy, “Le Pen’i tek referans olarak vermekten vazgeçin” şeklinde konuştu.

Gazete ise, 3 sayfalık röportajın ilk sayfasındaki başyazısında, Sarkozy’nin üslubuna sert eleştiri getirirek, ‘patlamalara yol açacak şekilde ortamı germe riskini göze aldığı’ yorumunu yaptı. Başyazı, “Ne mutlu ki, Sarkozy ne zaman reklamını yapsa, karşı reklamını da yapmış oluyor” yorumuyla sona erdi.

Yorumlar kapatıldı.